Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje ovlasti

Predsjednik Republike može suspendirati izbor šefa DORH-a? Čelnik Ustavnog suda objasnio kako stoje stvari

Kakve ovlasti ima predsjednik Republike u izboru glavnog državnog odvjetnika, pitaju se neki. Nikakve, poručeno je s Ustavnog suda.

Može li predsjednik Republike suspendirati odluku o imenovanju glavnog državnog odvjetnika, pitanje je koje se već neko vrijeme provlači javnim prostorom.

Takva mogućnost ne postoji, smatra predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon sastanka Plenković: "Stav cijele parlamentarne većine je da će podržati Turudića. To je bio politički udar na Vladu"

Upitan kako gleda na Ivana Turudića kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika, Šeparović je istaknuo: ''Ustavni sud nema nikakve ovlasti kod postupka izbora glavnog državnog odvjetnika. Predlaže ga Vlada i bira Sabor. Ne bih volio kad bi DORH komentirao izbor sudaca Ustavnog suda pa ću se i ja suzdržati od komentara, a osobno mišljenje ću zadržati za sebe.''

Upitan ima li po Ustavu predsjednik Republike ikakve ovlasti pri izboru šefa DORH-a, Šeparović je rekao da ne bi želio prejudicirati, ali: ''Ne vidim da bi predsjednik Republike imao zakonsku ili ustavnu ovlast u vezi izbora glavnog državnog odvjetnika.''

Pročitajte i ovo Sabor ostaje kandidat Reakcije oporbe: "Inzistiranjem na Turudiću HDZ i Plenković žele zaštititi sebe"

''Moguće da postoje neki argumenti, ali ja ih ne znam'', kazao je Šeparović odgovarajući na pitanja novinara u sklopu izjave za medije na objavi odluka o ocjeni ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama i Zakona o trgovini.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene