Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jadranka Kosor otkrila je o čemu bi moglo biti riječi na skorom sastanku bivših premijera s aktualnim Zoranom Milanovićem.


U četvrtak će se u Banskim dvorima okupiti bivši premijeri na sastanku s premijerom Zoranom Milanovićem, potvrđeno je danas iz Vlade, a bivša premijerka Jadranka Kosor očekuje da će se razgovarati o svim relevantnim političkim, ali prije svega gospodarskim temama.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o kupnji borbenih aviona: "Hrvatska je htjela dobiti nove avione badava pa je na kraju dobila figu u džepu, sad će kupiti nešto malo bolje" Završen summit čelnika inicijative Brdo-Brijuni Milanović: "Ovo što sada službena politika jedne članice EU radi Sjevernoj Makedoniji je ono što ja zovem ulazak u intimni prostor"

No, Kosor je novinarima u Saboru rekla da tom sastanku ipak ne treba pridavati osobitu važnost. 'Ne treba pridavati nikakvu osobitu važnost tom sastanku. Mislim da je dobro da se premijer i bivši premijeri sastanu i razgovaraju. Uvijek je dobro razgovarati i na taj način graditi mostove', rekla je Kosor.

>> Karamarko: Ako je ideja iskrena, podržat ćemo Milanovićeve ustavne promijene

Objasnila je da su se bivši premijeri, osim onih koji su bili spriječeni, našli na svečanoj večeri u povodu ulaska Hrvatske u EU, gdje se rodila ideja o zajedničkom ručku ili večeri.

'Dogovoren je takav susret i onda je bilo rečeno da bi bilo dobro pozvati i aktualnog premijera. Kad mu je to predočeno, on je pozvao nas da se nađemo u Vladi', objasnila je Kosor.

Bivša premijerka vjeruje da će se na sastanku u četvrtak razgovarati o svim relevantnim političkim, ali prije svega gospodarskim temama, s obzirom na krizu u kojoj se Hrvatska nalazi. 'Vjerujem da ćemo imati prilike ponešto reći o tome kako mi gledamo na trenutačnu situaciju, i gospodarsku i političku', rekla je Kosor.

Upitana namjerava li aktualnom premijeru dati kakav savjet, kazala je kako nije raspoložena za davanje savjeta te da može govoriti samo o svojim iskustvima. 'Pred nama je donošenje proračuna za 2014., prvog otkako smo punopravna članica EU. Očekujem da će se veći dio razgovora voditi oko činjenice da su pred Hrvatsku postavljene nove zadaće, osobito oko fiskalne odgovornosti i kako smanjiti deficit u ovoj situaciji i održati realan državni proračun', rekla je Kosor.

Podsjetila je da je njezina Vlada zadnju godinu mandata završila s blagim gospodarskim rastom te najavila da će na sastanku u Vladi osobno inicirati razgovor o korištenju europskih fondova i proračuna. 'Na tom sastanku bit će premijeri s velikim iskustvom, neki od njih bili su ratni premijeri, u drugačijem sustavu, ali s ogromnim iskustvom', naglasila je Kosor i dodala kako 'brzina, odlučnost i hrabrost moraju biti okvir za djelovanje svake Vlade, pogotovo u krizi'.

'Za premijera i Vladu važno je znati slušati, ali i znati čuti, a katkad i poslušati', ocijenila je Kosor.

Do sastanka će najvjerojatnije doći po završetku sjednice Vlade, a pozvani su svi dosadašnji premijeri, osim Ive Sanadera, koji je u zatvoru, te pokojnog Ivice Račana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook