Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do ljeta će Hrvatski građani čak dva puta izaći na izbore. Uz lokalne, na birališta će ih izvući i prvi hrvatski izbori za Europski parlament. Hrvatska će izabrati 12 europskih zastupnika, a ti će nas izbori stajati dodatnih 20-ak milijuna kuna.


S punopravnim članstvom u Europskoj uniji Hrvatska ima pravo na 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Njih će po prvi puta birati hrvatski građani na posebnim izborima. 'Tamo se odlučuje o mnogo čemu što je važno za sve zemlje pa i Hrvatsku', kaže predsjednik Republike Ivo Josipović.

Vezani članci Karlo Ressler (Foto: Pixsell, Matija Habljak) Ressler protiv rezolucije: ''Hrvatska je davno upoznala istrošenu Matićevu politiku isključivosti...'' Predrag Fred Matić izvjestitelj Europskog parlamenta (Foto: Dnevnik.hr) Rezolucija koja je izazvala buru: Europski parlament usvojio izvješće Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Predsjednik je taj koji će raspisati izbore u dogovoru s Vladom. Oni neće biti u isto vrijeme kada i lokalni izbori. 'Najsličniji su izborima za predsjendika Republike i državnom referendumu. Jedna je izborna jedinica i nema posebnih biračkih mjesta', pojašnjava ministar uprave Arsen Bauk.

>> Slovenija pod paljbom Europe: Ako ne ratificirate ugovor, imat ćete problema!

Upravo zbog razlike između lokalnih i europskih izbora ne mogu se organizirati u isto vrijeme. Preporuka je to i Državnog izbornog povjerentva. 'Mi to ne bismo preporučili. Pustimo na stranu financijske uštede, radi se o dva potpuno različita zakona i potpuno drugačijem sastavu biračkih tijela', kaže potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Aleksandra Josić-Ileković.

Na provedbu izbora treba potrošiti oko 20 milijuna kuna, a izbore valja ponoviti već iduće godine kada će se u cijeloj Uniji birati novi sastav parlamenta. 'Demokracija košta i sve one benefite koje imamo od demokracije moramo i financijski poduprijeti', kaže predsjednik Josipović.

Kandidirati se mogu političke stranke, ali i nezavisne liste koje do sada nisu imale izborna iskustva. 'Trebaju skupiti pet tisuća potpisa birača koji ih podupiru i moraju imati 12 članova, koliko ih se bira', napominje potpredsjednica DIP-a Aleksandra Josić-Ileković. 'Nakon toga ide kampanja kao za lokalne ili parlamentarne izbore', dodaje ministar uprave Bauk.

Građani će svoj glas po prvi puta moći dati pojedincima. A u Europski parlament idu pojedinci koji skupe najviše glasova. 'Glasuje se za jednu listu, a birač može glasovati i pojedinačno za kandidata, bez obzira na mjesto na kojem se on nalazi na listi', kaže Aleksandra Josić-Ileković.

Glasački listić mogao bi biti velik jer na njemu će morati biti ispisane sve liste i sva imena. A veličina će ovisiti o broju prijavljenih kandidata. 'Važno je da ti izbori budu dobro organizirani i važno je da naši građani i građanke shvate da je riječ o važnim izborima', napominje predsjednik Josipović.

Izabrani zastupnici imat će urede u Bruxellesu i Strasbourgu, plaću od oko sedam tisuća eura te pravo na stručne suradnike, plaćene troškove puta i smještaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook