Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLASILA SE I POLICIJA

FOTO/VIDEO Turisti uriniraju i povraćaju gdje stignu, Splićani zgroženi: "Kap je odavno prelila čašu"

Aktualno Galerija Kaotični prizori iz Splita Kaotični prizori iz Splita Foto: Facebook/Get Getanima Kaotični prizori iz Splita - 1 Kaotični prizori iz Splita - 1 Foto: Facebook/Get Getanima Kaotični prizori iz Splita - 2 Kaotični prizori iz Splita - 2 Foto: Facebook/Get Getanima Kaotični prizori iz Splita - 3 Kaotični prizori iz Splita - 3 Foto: Facebook/Get Getanima +3 Kaotični prizori iz Splita - 4 Galerija 1/8 >>
Domorocima Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre grada Splita prekipjelo je. Potaknuti bahatim ponašanjem turista i okupljeni u inicijativu "Get Getanima", zatražili su hitan sastanak s nadležnim osobama.

Ispijanje alkohola i masovna okupljanja na javnim površinama, glasna glazba do kasno u noć, uriniranje po trgovima, povraćanje i vršenje nužde na spomenicima kulture. Žiža je turističke sezone i navedeni su prizori, nažalost, u Gradu pod Marjanom sve češći. Isti su prizori doveli stanovnike gradske jezgre Splita do točke pucanja. Getanima je prekipjelo.

Grupa stanara udružena u građansku inicijativu "Get Getanima" reagirala je na ponašanje pojedinih turista te na Facebooku objavila priopćenje u kojem opisuje realno stanje u samom centru Cvita Mediterana. Kap je, kažu, odavno prelila čašu.

Pročitajte i ovo Turisti urinirali u splitsku fontanu reagirala poznata voditeljica VIDEO Odvratan prizor iz Splita šokirao građane: "Policijo, di ste?"

Pročitajte i ovo Turisti koji su se oteli kontroli - 1 nedolično ponašanje Galama, uriniranje, konzumacija opijata... Split i prije srca sezone muče veliki problemi: "To je kuga i kolera"

"Svjedoci smo turističkih rekorda koje naš grad ostvaruje, a prepoznajući važnost ove grane djelatnosti za veliki broj naših sugrađana i poslovnih subjekata, do sada smo tek pojedinačnim prijavama reagirali prema nadležnim službama na kršenja pozitivnih zakonskih propisa", istaknuli su u objavi.

"Odavno je i zadnja kap prelila čašu strpljenja kojeg smo imali, a razumijevanja za sezonu nestalo je već nakon mjesec dana nespavanja. Nedopustiv je teror kojem smo cijele sezone izloženi od pojedinih turista te od strane onih koji im te usluge pružaju. Apsolutno neprihvatljivim smatramo ponašanje alkoholiziranih pojedinaca jer uriniranja i povraćanja odavno već nisu sporadični događaji, a također smo zatrpani smećem te izloženi buci i gužvi", opisuju stanje domoroci Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre grada Splita.

Podsjetili su kako je gradski kotar Grad točno ono što mu naziv i govori: gradski kotar naseljen iscrpljenim stanarima koji ne žive od turizma. Zatražili su hitan sastanak s nadležnim osobama te putem Facebooka od njih zatražili sljedeće:

  • Hitna zabrana javnog okupljanja 20 i više ljudi zbog organiziranog ispijanja alkohola, tzv. pub crawl i zabrana rada noćnim klubovima u naseljenim mjestima.
  • Reguliranje glazbe i koncerata uživo, zabrana korištenja zvučnika i pojačala na otvorenom te rigorozne kazne za ulične svirače koji koriste pojačala.
  • Revizija svih privremenih dozvola te pojačan nadzor nad "sivim" zonama: fast food koji je u stvari restoran, apartmani koji su hoteli, iznajmljivanje u domaćinstvu koje je ustvari apartman i slično.
  • Žurno uvođenje noćne smjene za komunalne redare i/ili zaštitare u spomeniku kulture.
  • Zaključavanje kanti za komunalni otpad kojima se mogu koristiti samo stanari te rigorozne kazne za nepropisno odložen otpad.

Splitska policija odradila niz intervencija

Upit o kažnjavanju nemarnih turista poslali smo splitskoj policiji. Oni tvrde kako su u proteklih deset dana sankcionirali tri osobe zbog kršenja javnog reda i mira, odnosno zbog vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana:

  • 14. kolovoza u 1:15 hrvatskog državljanina koji je šetao gol Marmontovom ulicom
  • 15. kolovoza 2022. u ponoć na Obali hrvatskog narodnog preporoda zatekli su stranog državljanina kako mokri na javnom mjestu i također je prekršajno sankcioniran
  • 19. kolovoza 2022 u 1:45 policijski službenici su zatekli stranog državljanina kako mokri u Marmontovoj ulici u Splitu i prekršajno su ga sankcionirali.

Iz policije su dodali kako su u istom periodu, deset dana kolovoza, sankcionirali ukupno 42 različita prekršaja protiv javnog reda i mira. U interesu opće sigurnosti i međusobne potpore institucija, kažu iz policije, redovito iniciraju i odazivaju se na inicijative za zajednička postupanja sa svim institucijama koje se bave problematikom upravljanja gradskom jezgrom.

Inicirali niz razgovora

Inicirali su, kažu, razgovore o sustavu videonadzora javnih površina i angažiranju zaštitara na javnim površinama. Na poziv će, dodaju, sudjelovati i kod kreiranja životnijih i svrsishodnijih odluka o komunalnom redu, radnom vremenu ugostiteljskih objekata, planiranju zona zabave i mjesta javnih okupljanja.

"Činjenica je da su Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split postali izuzetno atraktivna turistička destinacija posebno za mlađe ljude, a tu vrstu turizma prati i prilagođena turistička ponuda. Mišljenjem i preporukama, na poziv ćemo sudjelovati i kod izrade strategije razvoja turističke destinacije", poručili su za DNEVNIK.hr iz splitske policije.

"Policijski službenici su u realno optimalnom broju, dnevno angažirani i na poslovima prevencije neprihvatljivih ponašanja u samoj gradskoj jezgri", poručili su.

Prema službenim podacima Turističke zajednice Grada Splita, od početka godine do danas u Splitu je boravilo 546.859 turista.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene