UNICEF poslao pomoć za Petrinju
UNICEF poslao pomoć za Petrinju Foto: UNICEF

UNICEF će s 367.368 kuna podržati u sljedećih godinu dana nastavak rada i jačanje terapijskog rada Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, jedine takve udruge koja pruža podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, priopćeno je u srijedu.


U potresu su oštećeni prostori te je financijski ugrožen rad udruge, stoga će UNICEF doniranim novcem podržati zadržavanje radnih mjesta stručnog tima te održavanje radne terapije i terapije senzorne integracije. U sljedećih 12 mjeseci UNICEF će financirati i rad novog fizioterapeuta, čime se uspostavlja nova terapijska usluga u sklopu rane intervencije za djecu do osam godina.

U trima grupama radne terapije koju provodi udruga sudjeluje trenutno 50 djece s teškoćama u razvoju, njih 40 dolaze i u privremeno izmješteni prostor za terapiju senzorne integracije koji je zbog crvene oznake "Sobe čuda" u Sisku smješten u "Maloj kući" u Petrinji.

Zahvaljujući UNICEF-u, tim je osnažen stručnom fizioterapeutkinjom pa u kabinet fizioterapije u "Maloj kući" u Petrinji već sada dolazi dvadesetak djece s teškoćama u razvoju. Na tjednoj bazi, kroz cjelodnevni rad, tu se pruža 106 termina podrške koju nakon svega dva tjedna uspostave rada koristi 57 članova Udruge, njih 41 u dobi do 8 godina života.

Najveći broj djece je iz Siska i Petrinje, ali dolaze i djeca iz Hrvatske Kostajnice, Popovače, Sunje, Martinske Vesi, Gline i Novske. Njih 11 trenutno koristi sva tri oblika podrške - radna terapija, terapija senzorne integracije i fizioterapija - dok ih 26 koristi dva do tri oblika ponuđene podrške.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo posjetila je "Malu kuću" te izjavila kako je pravovremena i redovita stručna podrška iznimno važna za djecu s teškoćama i njihove obitelji te će UNICEF osigurati da neka od najugroženije djece dobiju potrebnu podršku, bez obzira na okolnosti.

Draga Milica Lončar Volonteri i dalje pomažu Banovini: Stigli su i u dvorište Drage Milice Lončar te će joj sagraditi novu staju

Donesen Zakon o obnovi Banovine - 4 Sve na jednome mjestu: Na koga se sve odnosi Zakon o obnovi potresom pogođenih područja i kako će pomoći unesrećenima

Izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Aleksandra Milković rekla je kako, osim psihosocijalne podrške djeci i mladima s teškoćama u razvoju, pružaju uslugu osobne asistencije za 11 osoba s invaliditetom.

Roditeljima djece s teškoćama u razvoju te članovima udruge dostupna je pomoć psihologa te individualne i grupne psihoterapeutske podrške za cijelo vrijeme krize. U suradnji s prijateljskim udrugama diljem Hrvatske, gdje su privremeno izmješteni članovi udruge, osigurana je sustavna terapijska podrška u mjestu privremenog boravišta, a u suradnji s UNICEF-om djeci i roditeljima s potresom pogođenog područja bit će prioritetno pružena i besplatna potrebna procjena Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, istaknula je Milković.