Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Premijer izrazio sućut

U 97. godini preminuo filmski redatelj, scenarist i producent Vatroslav Mimica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji istaknutoga filmskog redatelja, scenarista i producenta Vatroslava Mimice, koji je umro u subotu u 97. godini u Zagrebu, priopćeno je u nedjelju iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

U 97. godini života u subotu je preminuo doajen hrvatskog filma, filmski redatelj, scenarist i producent, Vatroslav Mimica.

Velikan hrvatske kinematografije rođen je 1923. u Omišu. Hrvatska kinematografija pamtit će ga po igranim remek djelima poput "Prometeja s otoka Viševice", međunarodno priznatom filmu "Kaja, ubit ću te", "Ponedjeljak ili utorak", "Događaj", pa sve do "Seljačke bune" i "Banovića Strahinje".

Studirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a bio je sudionik antifašističkog pokreta u Dugom svjetskom ratu. Na filmu je od 1950., najprije kao direktor Jadran filma, čiji je jedan od utemeljitelja. Debitirao je igranim filmom U oluji (1952.), a nakon drugog igranog filma, komedije Jubilej gospodina Ikla (1955.), posvetio se crtanomu filmu.

Nagrađivan na najuglednijim svjetskim festivalima

Jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma. Isprva je radio kao scenarist (s Vladimirom Tadejom) nekih od prvih uspjeha Zagrebačke škole crtanog filma (npr. Premijera i Na livadi N. Kostelca te Cowboy Jimmy D. Vukotića – svi 1957.).

Godine 1957. režirao je svoj prvi crtani film Strašilo, koji je dobio Grand Prix u Veneciji i prvi je veliki međunarodni uspjeh Zagrebačke škole. Ubrzo je i drugim filmovima Happy End (1958.), Inspektor se vratio kući, Kod fotografa (oba 1959.) te Mala kronika (1962.) stekao ugled jednog od prvaka Škole.

Ti su mu filmovi donijeli nagrade na najuglednijim svjetskim festivalima (Venecija, Annecy, Oberhausen, Bergamo, Edinburgh).

Godine 1963. Mimica se vratio igranomu filmu. Katkada ponavljajući motive iz crtanih filmova te prihvaćajući među prvima u Hrvatskoj modernističke stilske i tematske elemente režirao je filmove Prometej s otoka Viševice (1965., Velika zlatna arena u Puli), Ponedjeljak ili utorak (1966., Velika zlatna arena u Puli), Kaja, ubit ću te (1967). Nakon toga pristup mu postaje znatno akademskiji ( Događaj, 1969; Seljačka buna, 1975; Banović Strahinja, 1981).

Vatroslav Mimica dobio je niz domaćim i međunarodnih priznanja za svoj umjetnički rad na području kinematografije, među kojima Nagradu ''Vladimir Nazor'' za životno djelo (1986).

Premijer izrazio sućut

“Poštovana obitelji Mimica, sa žalošću sam primio vijest o smrti Vatroslava Mimice, filmskoga redatelja, scenarista i producenta, doajena i istinskoga velikana hrvatske kinematografije. Pamtit ćemo njegovu posvećenost profesiji i njegova remek-djela za koja je primio brojne ugledne svjetske i domaće nagrade", stoji u poruci premijera Plenkovića obitelji Mimica.

U svom je radu, naglašava premijer, Vatroslav Mimica nepogrešivo detektirao položaj čovjeka u suvremenom svijetu, njegove egzistencijalne probleme, ističući neumorno apsurdnosti rata i uništavanja te protiveći se nepravdama i nasilju.

"Molim vas da, u ime hrvatske Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti", poručio je obitelji preminuloga Mimice predsjednik hrvatske Vlade. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene