Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro biskup Marko Culej

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinski biskup Marko Culej umro je nakon duge i teške bolesti u subotu navečer u Biskupskom dvoru u Varaždinu u 69. godini života, objavila je Informatiovna katolička agencija (IKA.)

Culej je rođen 19. siječnja 1938.u Malom Repnu. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 26. travnja 1964.

Pročitajte i ovo Crkva u Hildesheimeu Teške ozljede Pomoćni biskup napadnut u svom domu, biskupija šokirana: "Molimo za njega" Ilustracija Izvijestio Vatikan Poljski biskup podnio ostavku zbog skandala s orgijama: Sve je otkriveno nakon što je muška prostitutka kolabirala

Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji mons. Marko Culej obnašao je različite službe, ranije kao pomoćni zagrebački biskup, a potom i kao varaždinski biskup. 

Smrt ga je zatekla na funkciji predsjednika Odbora HBK za pastoral osoba lišenih slobode i Odbora HBK za pastoral Roma te predsjednika Hrvatskog ogranka Svjetske konferencije religija za mir.

Bit će pokopan u varaždinskoj katedrali u srijedu 23. kolovoza.

U povodu smrti mons. Marka Culeja, premijer Ivo Sanader uputio je sućut njegovoj obitelji i nadbiskupu zagrebačkom i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije kardinalu Josipu Bozaniću.

- Smrću varaždinskog biskupa izgubili ste vjernog suradnika, koji je, obnašajući dužnosti predsjednika Hrvatskog ogranka Svjetske konferencije religija za mir, predsjednika Odbora HBK za pastoral osoba lišenih slobode i Odbora za pastoral Roma, predano služio Crkvi. Molim Vas da prenesete iskrenu sućut Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, zboru biskupa i svim vjernicima Varaždinske biskupije, kaže se u Sanaderovoj poruci kardinalu Bozaniću.

Sućut je uputio i predsjednik Stjepan Mesić.

- Ražalostila me vijest o smrti poštovanog biskupa Culeja.
Kao župnik i vicerektor nadbiskupskog sjemeništa i pomoćni biskup zagrebački i prvi biskup varaždinski mons. Culej dao je veliki doprinos duhovnom i svekolikom razvoju Katoličke crkve u Hrvatskoj. Katolički vjernici i svi ljudi dobre volje pamtit će ga kao čovjeka dijaloga i ekumenizma zauzetog za mir i dobro svoga naroda i svakoga čovjeka, stoji u brzojavu sućuti predsjednika Mesića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene