Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Varaždinski biskup Marko Culej umro je nakon duge i teške bolesti u subotu navečer u Biskupskom dvoru u Varaždinu u 69. godini života, objavila je Informatiovna katolička agencija (IKA.)


Culej je rođen 19. siječnja 1938.u Malom Repnu. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 26. travnja 1964.

Vezani članci Slika nije dostupna Premijer Sanader razgovarao s mons. Srakićem Slika nije dostupna Papa imenovao Mrzljaka biskupom varaždinskim

Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji mons. Marko Culej obnašao je različite službe, ranije kao pomoćni zagrebački biskup, a potom i kao varaždinski biskup. 

Smrt ga je zatekla na funkciji predsjednika Odbora HBK za pastoral osoba lišenih slobode i Odbora HBK za pastoral Roma te predsjednika Hrvatskog ogranka Svjetske konferencije religija za mir.

Bit će pokopan u varaždinskoj katedrali u srijedu 23. kolovoza.

U povodu smrti mons. Marka Culeja, premijer Ivo Sanader uputio je sućut njegovoj obitelji i nadbiskupu zagrebačkom i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije kardinalu Josipu Bozaniću.

- Smrću varaždinskog biskupa izgubili ste vjernog suradnika, koji je, obnašajući dužnosti predsjednika Hrvatskog ogranka Svjetske konferencije religija za mir, predsjednika Odbora HBK za pastoral osoba lišenih slobode i Odbora za pastoral Roma, predano služio Crkvi. Molim Vas da prenesete iskrenu sućut Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, zboru biskupa i svim vjernicima Varaždinske biskupije, kaže se u Sanaderovoj poruci kardinalu Bozaniću.

Sućut je uputio i predsjednik Stjepan Mesić.

- Ražalostila me vijest o smrti poštovanog biskupa Culeja.
Kao župnik i vicerektor nadbiskupskog sjemeništa i pomoćni biskup zagrebački i prvi biskup varaždinski mons. Culej dao je veliki doprinos duhovnom i svekolikom razvoju Katoličke crkve u Hrvatskoj. Katolički vjernici i svi ljudi dobre volje pamtit će ga kao čovjeka dijaloga i ekumenizma zauzetog za mir i dobro svoga naroda i svakoga čovjeka, stoji u brzojavu sućuti predsjednika Mesića.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju