Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac bacili u vjetar?

Uložili milijune u obnovljive izvore energije, pa ih VLADA ŠOKIRALA odlukom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od glavnih prigovora investitora Vladi - prečesto mijenjanje pravila igre koje tjera ulagače, ponovno se potvrdio u praksi.

Ovaj put na nogama je zajednica obnovljivih izvora energije. Nakon što su uložili velik novac u solarnu i vjetroenergiju Vlada ih je šokirala smanjivanjem kvota i tarifa za otkup struje pa ispada da su milijunske investicije bačene u vjetar.

Pročitajte i ovo Imoćani kontra vjetrenjača - 1 Mještani pokrenuli peticiju Pobuna zbog vjetroparka: "Ako ga stave pred kuću, ja ću ga odmah srušiti traktorom" Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

Tvrtka Ivana Šimića uložila je već pet milijuna eura u projekt vjetroelektrana kod Knina. Trebaju početi s gradnjom ali je Vlada promijenila strategiju i odlučila da više neće primati vjetroelektrane u energetsku mrežu.

'Ako stanemo sukladno takvim odlukama, naš je projekt propao. Znači, sva investicija koju smo napravili dosada u ovaj projekt je napravljena u prazno', kazao je Ivan Šimić iz tvrtke za razvoj vjetroelektrana.

Hrvati se pomamili za solarnom energijom, HROTE pretrpan zahtjevima

Zbog nižih tarifa i smanjenih kvota bune se i proizvođači solarne energije. Prozvali su ministra Vrdoljaka na okruglom stolu o energetici. 'Kako objasniti čovjeku, koji je u petom mjesecu napravio 10 kilovata fotonaponsku elektranu, da se ne može priključiti? Kupite kravu i sijeno, onda vam neko uvede kvotu, zatim žitarice - odmah kvota, električna energija - odmah kvota. Jedino nezaposlenost može rasti bez kvote', kazao je Ljubimir Majandžić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je kazao da imaju tarifu ozbiljne povrativosti u nekoliko godina. 'Čak i s ovim smanjenim iznosima', dodao je Vrdoljak. Tarife će se još mijenjati do kraja godine, poručio je ministar, a kvote će se definirati svake godine. Promjena politike je ,tvrdi, prema europskim uputama.

'Nemojte ići s finim tarifama koje ostvaruju dobit investitorima, nego im omogućite samo malo poboljšanje konkurentnosti', kazao je Vrdoljak.

Šimić će sljedeći mjesec ipak početi izgradnju vjetroparka, ali ne zna hoće li moći prodati struju ili ne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene