Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proizvodnja električne energije

Hrvati se pomamili za solarnom energijom, HROTE pretrpan zahtjevima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati su se pomamili za solarnom energijom i pretrpali Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) s čak 1.277 zahtjeva za otkup električne energije iz solarnih elektranam ukupne snage 28,39 megavata.

HROTE je od 1.277 zahtjeva sklopio 523 ugovora o otkupu električne energije za fotonaponske projekte u tekućoj godini, čija je ukupna snaga 15,01 megavat, prenosi portal energetika-net.com.

Pročitajte i ovo Ilustracija smanjenje potrošnje Kako uštedjeti na računima za struju ove zime? HEP ima savjete za građane Slika nije dostupna Svim kućanstvima Od danas zbog 'zelene naknade' SKUPLJA struja

>> Zahvaljujući fotonaponskoj elektrani, Orahovica će imati besplatnu javnu rasvjetu

Iako je kvota za solarne elektrane popunjena već prvih dana u siječnju, HROTE je nastavio zaprimati zahtjeve za sklapanje ugovora o otkupu energije i za iduću godinu, a interes premašuje sva očekivanja, jer do 10. svibnja zaprimljen je navedeni ukupni broj zahtjeva, istaknuo je direktor HROTE-a, Ivor Županić.

Popunjene kvote i za iduću godinu

Radi se uglavnom o solarnim elektranama manjeg kapaciteta, do 10 kilovata, no našlo se većih projekata. Uglavnom je riječ o manjim Sunčanim elektranama do 10 kW, no ima i manji broj većih projekata. S obzirom da prema Tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz OIEK-a, kaže kako kvota za integrirane fotonaponske projekte iznosi 15 megavata godišnje i ukoliko se ona ne promijeni za iduću godinu, već se puni kvota i za 2015. godinu.

Samo do siječnja do kraja travnja ove godine, na lektričnu mrežu su priključene 72 nove solarne elektrane, a njihov broj se nastavlja značajno povećavati. Isto tako, HEP je prema zakonu obvezan preuzeti svu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije.

Prosječna potrošnja struje

Prosječna potrošnja električne energije po kućanstvu u Hrvatskoj veća je od EU prosjeka i iznosi oko 4,5 MWh godišnje. Rezultat je to velikog udjela potrošnje električne energije za toplinom u kućanstvima. Neki su sve svoje probleme riješili instalacijom solarnih panela, koji nisu jeftini, dok drugi gledaju kako zaraditi prodajom tog, u nas, skupog resursa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene