Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički pritisci?

Uhićen Ivica Babić, predsjednik liječničkog sindikata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Babić je šef najvećeg liječničkog sindikata koji je organizirao i proveo veliki štrajk te koji mjesecima vodi mučne i dugotrajne pregovore s Ministarstvom zdravlja.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić uhićen je navodno zbog sumnje da je na prijevaru dobio status ratnog vojnog invalida, a pretražen je njegov stan i garaža u Ulici Ljudevita Gaja u Virovitici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije krivotvorio Svjedokinja na suđenju Ivici Babiću tvrdi: Krunski svjedok tužiteljstva je lagao Slika nije dostupna Zabrinuti su Hrvatski liječnici dragovoljci: Doktoru Babiću se krše ljudska prava

Ivicu Babića su policajci iz PNUSKOK-a uhitili jutros u Virovitici, gdje živi i radi. Na upit novinara o čemu se radi, Babić nije želio ništa odgovoriti.

U zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, koje vodi istragu, sumnjaju da je Babić status ratnog vojnog invalida dobio na temelju lažne medicinske dokumentacije.

'Mogu vam potvrditi da je moj klijent uhićen. Upravo dolazim iz prostorija PNUSKOK-a gdje se on trenutno nalazi. Očekujem da će biti predan pritvorskom nadzorniku, a nakon toga će ga nadležni Državni odvjetnik ispitati na okolnosti kaznene prijave koja je protiv njega podnesena. To očekujem da će biti tijekom sutrašnjeg dana, a nakon toga ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati', kazao je Babićev odvjetnik Milenko Umičević.

Na pitanje novinara Dnevnika Nove TV o tome što točno Babiću stavljaju na teret, Umičević je odgovorio da mu na teret stavljaju kazneno djelo prijevare.

Liječnički štrajk u mirovanju, Babić poručuje: Spremni smo prihvatiti žrtvu

Babića je početkom godine čelnik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić javno prozvao da je lažni invalid Domovinskog rata. Tvrdio je da se Babić u ratu izlazeći iz vozila Hitne pomoći poskliznuo i pao te lažirao medicinsku dokumentaciju na temelju koje je postao 40-postotnim invalidom.

Gabrić: Nisam ga ja prijavio

Komentar smo potražili kod Nikice Gabrića. 'Meni je drago da su konačno institucije sustava počele djelovati, ali postavlja se pitanje zašto do sada nitko nije istražio taj njegov lažni invaliditet koji traje 17 godina', rekao nam je Gabrić i dodao kako nije on taj koji ga je prijavio.

''Ono što sam ja vidio 2003. godini, njegove nalaze, sam vidio da je to jedna sramotna krivotvorina', dodao je Gabrić.

Ministar Linić o uhićenju

Ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare zatražen je da komentira uhićenje Babića. 'Ne bavim se doktorima. Samo treba staviti do znanja, kako je moguće da dodaci donesu toliko veća primanja da imate veću plaću od predsjednika vlade i države. Treba vidjeti gdje je propust u tim platnim evidencijama. Svi smo na plaći državnog proračuna i moramo imati ujednačene kriterije i u tom je dijelu nemoguća takva razlika. Ne moguće je održavati sustav koji ima tolike razlike', rekao je Linić.

Čudan trenutak u kojem je uhićen

Činjenica je da je trenutak u kojem je Babić uhićen čudan. Riječ je o šefu najvećeg liječničkog sindikata koji je organizirao i proveo veliki štrajk, ali, isto tako, koji mjesecima vodi mučne i dugotrajne pregovore s Ministarstvom zdravlja. Sve to upućuje da bi ovdje moglo biti riječi o određenim političkim pritiscima.

Naime, ova afera traje 20 godina, a prije točno 10 godina su se pojavili prvi novinski članci o toj aferi. Nije samo profesor Gabrić prozivao Ivicu Babića, bilo ih je još koji su to radili. Policija uopće nije morala raditi ovu, nazovimo to tako, predstavu – mogli su ga samo pozvati na obavijesni razgovor, obzirom da on nema što kriti.

Naime, ta liječnička dokumentacija postoji u institucijama koje se time bave, poput Hrvatskog zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Zbog svega toga se može govoriti da je ovo jako čudan trenutak u kojem je uhićen.

Babić će večeras prenoćiti u PNUSKOK-u, a sutra ujutro će ga dovesti na ispitivanje pred Općinsko državno odvjetništvo. Bit će puno reakcija, osobito sindikalista koji u svemu ovome vide politički pritisak.  (A.Jarak/T.V. / I.D. / S.V./ Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene