Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Latentna faza

Liječnički štrajk u mirovanju, Babić poručuje: Spremni smo prihvatiti žrtvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štrajk ostaje u latentnoj fazi, prema tvrdnjama Babića, a iz Ministarstva su pozdravili odluku kojom sindikat više ne traži plaćanje prekovremenog rada i pripravnosti.

Operacija liječničkog štrajka se nastavlja kao i do sada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo jedan uvjet HLS: Liječnici ne pristaju na sadašnji ponižavajući položaj Slika nije dostupna Nema dogovora Babić i Ostojić ne miču se s mrtve točke: Liste čekanja sve duže

"Što znači ostaje u jednoj latentnoj fazi", tvrdi predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Štrajk ostaje u mirovanju, a ministar je dobio punudu.

"Mi smo spremi ukoliko ispregovaramo, i potpišemo strukovni kolektivni ugovor prihvatiti našu, reći ću, doslovno žrtvu i pristati na cijenu rada prekovremenog", kaže Babić.

"Pozdravljamo odluku Hrvatskog liječničkog sindikata kojom više ne traže plaćanje prekovremenog rada i pripravnosti prema kolektivnom ugovoru koji je sud proglasio ništetnim", odgovor je iz Ministarstva.

Ministar ne želi pregovarati samo s liječnicima pozivajući se na zakon o reprezentativnosti.

"Na snazi je Kolektivni ugovor koji su potpisala druga dva sindikata i stoga ne možemo pristati na nastavak pregovora s Hrvatskim liječničkim sindikatom", tvrde iz Ministarstva.

Ostojić poručio Babiću: Novih kolektivnih pregovora neće biti

"Ministar može pokrenuti i inicijativu za izmjenu zakona, al vas podsjećam kako u Hrvatskoj državi temeljni zakoni uključujući i Ustav su se vrlo brzo mijenjali u kratkome roku, što je tek ovaj mali Zakon o reprezentativnosti ukoliko žele, ukoliko ima političke volje", rekao je Babić.

Politička volja usmjerena je čini se na drugačiji rasplet.

"Ako do strajka dođe on se neće platiti i iskoristit ćemo sve zakonske mogućnosti oko organizacije rada. Nastavak štrajka je naravno štetan za sve naše građane jer su liste čekanja povećane tri do četiri puta", rekao je prije tjedan dana ministar Ostojić.

"Nešto je štrajk doprinio, al nešto je doprinio i ovako loš sustav zdravstva i loša zdravstvena politika", tvrdi Babić.

Babić i Ostojić ne miču se s mrtve točke: Liste čekanja sve duže

Miran nastavak štrajka, građanima većih problema ne bi smio donijeti. Hoće li se on zaoštriti, liječnici će odlučiti u iduću subotu.

Inače, zdravstvo troši najviše novca iz proračuna. Provođenje zdravstvene reforme građane svaki dan košta milijun i pol kuna. U ovoj godini ići će se na bolju racionalizaciju troškova primjerice bolju kontrolu odlazaka na bolovanje. Iz sustava će u ovoj i idućoj godini izaći radnici koji nemaju veze sa zdravstvenim uslugama pacijenata.

Pravi politički problem za ministra Ostojića bit će u veljači kada Vlada donese političku odluku koje bolnice će se spajati jer svi žele bolnicu u svom mjestu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene