Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez udruga stanara Hrvatske prosvjedovao je danas ispred Ministarstva pravosuđa zahtijevajući pravo otkupa stanova bivših nositelja stanarskog prava u neuseljivima privatnim stanovima pod istim uvjetima otkupa kakvi su bili i za druge nositelje stanarskog prava.


Kako ističu, prosvjed je organiziran kako bi se nakon 12 godina ukinula zakonska diskriminacija nositelja stanarskog prava, koji jedini nisu dobili pravo na otkup svojih stanova. Nakon 1996. pravo otkupa dobili su stanari društvenih, nacionaliziranih, domarskih, korisnici privatnih stanova koji nisu imali stanarsko pravo pa čak i osobe koje su nasilno ušle u tuđe stanove, ističu u tome savezu.

Vezani članci Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica Malenica o lokalnim izborima i reformi pravosuđa: "Cilj nam je smanjiti broj sudskih postupaka" Adrijana Jurišić: Supruga poginulog biciklista - 9 Lokalni moćnik usmrtio biciklista, vratio se ukloniti dokaze pa pobjegao. Osudili ga na godinu dana, obitelj je shrvana: "To je neoprostivo"

Međunarodnim ugovorima o pitanjima sukcesije treba osigurati pravo na otkup stana svim nositeljima stanarskog prava, a bivši vlasnici trebaju dobiti naknadu od države, rekao je dopredsjednik Saveza udruga stanara Hrvatske Ante Bartulica. Naglasio je da je stotinjak prosvjednika stiglo iz Zagreba, Šibenika, Dubrovnika, Splita i Zadra, a poduprle su ih i neke nevladine udruge.

'Tražimo da konačno pravna država riješi ovu nepravdu'

Kako je isticano na prosvjedu, bilo je više primjera da su tzv. prekupci stanova bez pravne osnove nasilno iseljavali takve stanare. 'Tražimo da konačno pravna država, Vlada i Sabor riješe tu tešku nepravdu u skladu s Ustavom, Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i međunarodnim sukcesijskim ugovorima', poručeno je s prosvjeda.

Tijekom prosvjeda predstavnike Saveza primili su u Ministarstvu pravosuđa, a prosvjednici su posjetili i Izaslanstvo Europske komisije u Zagrebu.