Udruga pogrebnika Hrvatske upozorila je danas da već godinama bezuspješno traže donošenje zakona o pogrebničkoj djelatnosti. Na Krematoriju suogrebnici izveli i performans "Ispraćaj hrvatskog pogrebnika" preminulog, kako kažu, "u teškim mukama", od lošeg Zakona o komunalnom gospodarstvu.


Udruga pogrebnika Hrvatske smatra lošim što je prijevoz pokojnika sada reguliran komunalnim zakonom. "Vladajuće upozoravamo na to već dugi niz godina jer smatramo degutantnim da se prijevoz pokojnika regulira kroz komunalni zakon", rekao je predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske Damir Sapanjoš na konferenciji za novinare sazvanoj kod zagrebačkog Krematorija. Rekao je kako zahtijevaju da pogrebnici svoj posao obavljaju "do groblja", a komunalci "na groblju" umjesto da se komunalne tvrtke "miješaju u njihov posao".

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija U Hrvatskoj gotovo 200 novih slučajeva, među njima i stranci. Imamo i preminulih: Provjerite kakvo je stanje u vašoj županiji Beba, ilustracija Samo 34 grada i općine imaju veći broj rođenih nego umrlih u prošloj godini, objavljeno i gdje je najlošija situacija

Na Krematoriju se danas okupilo oko 80-ak pogrebnika i s pogrebnim vozilima u koloni krenuli kroz centar Zagreba želeći skrenuti pažnju šire javnosti na svoj problem.

Osim toga, dodaje Sapanjoš, tu je i financijski namet kroz koncesije, što pak komunalne tvrtke ne moraju plaćati budući da su većinom u gradskom vlasništvu.

"Od 2004. kad su izglasane izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu, ostali smo na milost i nemilost gradovima kojima je na volju hoće li rapisati koncesiju ili ne", dodao je i naveo kako su cijene koncesija različite od grada do grada pa je tako negdje 3.000 kuna, a negdje i 36.000 kuna, primjerice u Ivanić-Gradu.

Koncesijom se, uz to, ograničava djelovanje jer vrijedi samo za područje za koje je izdana, a što znači da pogrebnik iz Zagreba ne može voziti pokojnika u Samobor.

Sapanjoš je na pitanje novinara odgovorio da se usluge pogreba "s ukopom i svećenikom" kreću od 6.000 do 6.500 kuna i više. Komunalci mogu ići ispod te cijene, jer ih, kad su u gubicima, sanira grad, navodi predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske.

"Unatoč tome, mi smo opstali jer smo savjesni u svom poslu", ustvrdio je, ali i upozorio kako se neke pogrebničke tvrtke gase pa traže što hitnije donošenje zakona o pogrebničkoj djelatnosti koji bi "ukinuo monopol i liberalizirao tržište", a što bi, kaže, u konačnici dovelo do kvalitetnijih usluga i adekvatnijih cijena.

Na Krematoriju se pogrebnici izveli i performans "Ispraćaj hrvatskog pogrebnika" preminulog, kako kažu, "u teškim mukama", od lošeg Zakona o komunalnom gospodarstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook