Kamion, ilustracija (Foto: AFP)
Kamion, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Nakon što su već nekoliko puta izražavali svoje nezadovoljstvo Pravilnikom o tranzitnom prometu i prijetili prosvjedima pa od njih odustajali, članovi Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika u subotu su najavili mogućnost iskazivanja građanskog neposluha, to jest prijete da će voziti jako polako u vrijeme najvećih gužvi.


Na konferenciji za novinare održanoj u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, predsjedništvo Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika izvijestilo je kako su članovi ogorčeni zbog nepostojanja interesa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za rješavanje problema na koje se, kako kažu, već duže upozorava. Prije svega, riječ je o ograničenju u prekograničnom teretnom prometu sa Slovenijom što je, ističu, presedan u europskim okvirima.

Vezani članci Prosvjed u Omišu - Građani žele tunel - 1 Omišani ne odustaju: Opet zatvorili promet na magistrali, prije nastavka gradnje zaobilaznice traže probijanje novog tunela Ugostitelji su nedavno jednosatnim prekidom rada upozoravali na probleme zbog pandemije Ugostitelji nakon novih mjera upozorili: "Morat ćemo dignuti cijene, ne želimo biti lice Jihadi Johna protiv stožera"

"Radi se o ograničenju prometovanja vozila iznad 7,5 tona na većini graničnih prijelaza. Dobili smo mogućnost da prema granici mogu ići samo teretna vozila iz tih pograničnih županija. Najveći problem je ostao istok Hrvatske gdje vozila iz tog dijela zemlje mogu ići samo na dva granična prijelaza Breganu ili Macelj", rekao je predsjednik Udruge Dragutin Kranjčec.

Dodao je da je na tim graničnim prijelazima kompletni tranzitni promet s područja Balkana i da su oni jednostavni preopterećeni. Dugim čekanjima stvaraju se dodatni problemi za hrvatske autoprijevoznike i stavlja ih se, mišljenja je Kranjčec, u neravnopravan položaj.

Podsjetio je da je formirana mješovita komisija koja je zajedno sa slovenskom stranom do kraja godine trebala riješiti spomenute probleme.

"Kraj godine se bliži i mislimo da će ti problemi ostati za drugu godinu. Mi autoprijevoznici više to ne želimo tolerirati", poručio je Kranječec i najavio da će resornom ministarstvu dati krajnji rok do kada se trebaju očitovati o zahtjevima Udruge odnosno hrvatskih autoprijevoznika.

U suprotnom, kaže, slijedi građanski neposluh.

"Imamo mogućnost da se vozimo polako po našim cestama kada su najveće frekvencije po gradovima, kada ljudi idu s posla ili na posao. Normalno prvo je razgovor i dogovor", zaključio je Kranjčec dodajući da u „građanskom neposluhu” može sudjelovati 500 i više teretnih vozila.

U Udruzi ističu da s Ministarstvom, odnosno ministrom Olegom Butkovićem, više nema nikakve komunikacije te su zaključili da se konkretne promjene u Hrvatskoj mogu postići samo prosvjedima od kojih su dosad već u više navrata odustajali vjerujući da se razumnim dijalogom mogu postići pozitivni rezultati. (Hina)