Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruga "HELP" ne podržava zahtjev da se pri HGSS-u formira jedinica s helikopterima HEMS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga "HELP"- Helikopterima liječnici pomažu reagirala je na izjave čelnika HGSS-a Vinka Prizmića koje je dao nakon sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem u petak.

Priopćenje Udruge HELP prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Helikopter nadlijeće Buzin Nebo iznad Zagreba Dijelom grada nadlijeću helikopteri i policija, u sve su uključeni Amerikanci: Doznajemo o čemu se radi Napadač iz Kaštel Štafilića - 1 HGSS-ovac se oporvalja Napadaču iz Kaštela određen istražni zatvor: U njegovoj kući pronađen arsenal ručnih bombi

"Udruga "HELP"- Helikopterima liječnici pomažu ne NE PODRŽAVA prijedlog i zahtjev HGSS-a da se pri HGSS-u formira i jedinica sa helikopterima za hitne medicinske potrebe (HEMS)!

Netočna je izjava gospodina Vinka Prizmića da su na taj način organizirane službe u Europi. Helikopterski hitni medicinski prijevoz HEMS obavljaju nacionalni automobilski klubovi ili zaklade na neprofitnoj
osnovi (ADAC 1970 , OMTC 1983 , ANWB 1985).

Traganje i spašavanje (SAR) i Hitna helikopterska medicinska služba (HEMS) su dvije različite djelatnosti.
Traganje i spašavanje (SAR) u koji spada i rad HGSS-a kao i financiranje, radi se iz državnih proračuna te se ne naplaćuje!

Hitna helikopterska medicinska pomoć je komercijalna djelatnost civilnog zračnog operatora koji prevozi medicinsko osoblje i pacijente kao zrakoplovne putnike i NE pokriva se iz proračuna već iz osiguranja, donacija i naplate obavljenih zrakoplovnih usluga.

Čak i prema evidencijama MORH-a, a time se potvrđuje i statistika ADAC-a (SR Njemačka), vidljivo je da je broj letova za traganje i spašavanje kod nas (HGSS) na nivou godine vrlo mali u odnosu na helikopterski medicinski prijevoz (nažalost ne i HEMS) koji MORH također radi.

Istina medijski su te akcije HGSS-a vrlo jako i dobro popraćene!

Podržavamo pojačano financijsko izdvajanje HGSS-u, ukoliko je potrebno za njihov koristan rad koji su i do sada radili, ali NE i za HHMS!".

Priopćenje je potpisao predsjednik Udruge HELP Mladen Tureček.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene