Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga Franak prijavila je Ministarstvu financija i HNB-u nepravilnosti u konverzijama kredita. Imaju pet glavnih zahtjeva. Iz HNB-a na to odgovaraju da će nadzirati banke zbog mogućih povreda prava potrošača. Banke ističu kako će sporne anekse ugovora promijeniti, ali da su sve kamate obračunali po zakonu.


Smanjena glavnica, 1.300 kuna manja rata i 28 tisuća kuna preplate. Tako je ispala Dijanina konverzija kredita. 'Konverzija po meni je u redu, ona je, naravno, svojevrsni kompromis, ali ja sam ipak, ono što je nama bio glavni cilj, postigla, da se glavnica sada realno smanjila s obzirom na godine koliko ja kredit otplaćujem', kazala je Dijana Dorontić, korisnica kredita.

Vezani članci Slika nije dostupna Udruga Franak: Sud EU naglasio da nepoštene ugovorne odredbe nisu obvezujuće za potrošača Slika nije dostupna PRIJEVREMENA OTPLATA KREDITA: ''Ako ste platili izlaznu naknadu, od banke tražite povrat novca''

Kod nekih konverzija, smatra Udruga Franak, ipak ima nepravilnosti, pa su ih prijavili ministarstvu i HNB-u. Traže izbacivanje spornih dijelova aneksa ugovora, transparentno utvrđivanje kamata, priznavanje posebnih statusa klijenata, izbacivanje bilo kakvih uvjeta dužnicima te sprečavanje visokih marži.

Lalovac iznenađen bahatošću banaka: 'Zna se tko donosi zakone i tko ih tumači'

'Ako se ne promijene stvari u izračunima, nažalost, dužnici će morati u roku od 30 dana odlučiti hoće li prihvatiti konverziju ili neće. Prihvaćanjem konverzije još uvijek nije potpisan aneks i još uvijek nije valjan ugovor', kazao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Od 4 banke koje su imale protuzakonite dijelove aneksa ugovora 3 su odgovorile kako će kod potpisivanja ugovora korisnicma dati promijenjene ugovore. Tako i Erste banka. 'Banka je navedenu izmjenu objavila na internetskim stranicama te je ona dostupna klijentima na taj način', kazao je Dario Gabrić iz Erste banke.

Sedam banaka odgovorilo nam je kako su kamate obračunavali po zakonu. Sukladno onima kakve su bile za kredite u eurima u vrijeme podizanja kredita.

Iz HNB-a su poručili kako će nadzirati banke i naložiti im da isprave bilo kakvu povredu prava potrošača, koju pronađu, ali to neće stići napraviti prije nego što dužnici odgovore na prijedloge konverzije. Dijana svim dužnicima poručuje da ne žure i sve provjere nekoliko puta prije prihvaćanja konverzije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook