Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga Franak podnijela je prekršajnu prijavu protiv Vlade RH, odnosno premijera Tihomira Oreškovića.


Udruga Franak podnijela je prekršajnu prijavu protiv Vlade RH, odnosno premijera Tihomira Oreškovića kao odgovorne osobe, s prijedlogom za izricanje maksimalne propisane kazne jer Vlada tri mjeseca nije dala informacije Udruzi o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu 'svojih prijetnji za pokretanjem arbitražnog postupka'.

Vezani članci Švicarski franak (Foto: Dnevnik.hr) Obustavljeni arbitražni postupci protiv RH u vezi konverzije kredita u švicarcima Slika nije dostupna HNB: Neće biti znatnijeg nepovoljnog učinka na financijsku otpornost bankovnog sustava

Udruga Franak u ponedjeljak je priopćila kako je prije pet mjeseci, 1. travnja, tražila od Vlade RH konkretne informacije o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu svojih prijetnji pokretanjem arbitražnog postupka.

U Franku smatraju da ne postoji nikakav valjani razlog zbog kojeg bi se traženja banaka držala tajnom, pogotovo što, kako navode, zahtjevi poslovnih banaka 'očito sadrže potraživanja i ustupke, bilo financijske bilo druge prirode, a koja su usmjerena na teret državnog proračuna, dakle javnih sredstava Republike Hrvatske'.

Držimo kako se radi o iznimnom javnom interesu i pravu hrvatskih građana imati pristup informacijama o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske, ističu u Udruzi.

Nakon što Vlada RH nije u roku od čak tri mjeseca odgovorila na zahtjev Udruge Franak, povjerenica za informiranje je 5. srpnja, po žalbi Udruge, donijela zaključak kojim se nalaže Vladi RH da u roku 8 dana od zaprimanja zaključka riješi zahtjev za pristup informacijama Udruge Franak, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, navodi se u priopćenju.

No, kažu iz Udruge, Vlada RH nije postupila niti po tom rješenju. Stoga je Udruga Franak podnijela prekršajnu prijavu protiv Vlade RH, osnovno protiv tehničkog premijera Oreškovića kao odgovorne osobe, s prijedlogom za izricanje maksimalne propisane kazne.

Iz Udruge zaključuju kako Vlada RH, kao izvršna vlast, umjesto da promiče transparentnost svog rada i da služi građanima, negira temeljna načela pravne države. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju