Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec dana se pripremali

Udruga Franak podnijela kaznene prijave protiv Vujčića, Rohatinskog te hrvatskog pravosuđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Još jednom naglašavamo da se u slučaju "Franak" radilo o višestrukim prevarama građanima koje još uvijek nitko zaštitio na odgovarajuć način", poručili su iz udruge Franak.

Udruga Franak podnijela je kaznene prijave Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv pravomoćno osuđenih banaka, odgovornih osoba u tim bankama, bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog i sadašnjeg guvernera Borisa Vujčića.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Slika nije dostupna KAKO DO NOVCA ZA DIONICE INE UDRUGA FRANAK IMA RJEŠENJE: Postupcima protiv banaka može se namaknuti do 25 milijardi kuna

"Udruga Franak još je jednom primorana raditi posao drugih institucija te smo nakon odluke Vrhovnog suda odlučili preuzeti inicijativu i tražiti pokretanje kaznenih postupaka protiv banaka i odgovornih osoba. Još jednom naglašavamo da se u slučaju "Franak" radilo o višestrukim prevarama građanima koje još uvijek nitko zaštitio na odgovarajuć način", izjavila je voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić.

Predana je i ustavna tužba kao odgovor na odluku Vrhovnog suda, koja je objavljenja sredinom svibnja ove godine, kojom su iz Udruge Franak izrazito nezadovoljni te dodaju kako neće odustati od svoje borbe.

Lalovac razočaran nevoljkošću banaka: 'U šest mjeseci ponudile su samo neke opće floskule'

"Vrhovni sud nije imao niti dodatnog znanja, inspiracije i volje da se dublje upusti u razjašnjavanje fenomenologije valutne klauzule kako bi došao do pravog zaključka. U tom dijelu teksta presude uopće nije niti bila namjera da se dublje ulazi u suštinu problema, već se Vrhovni sud ograničio na pitanje je li ugovor bio jasan klijentima u smislu jezične, odnosno gramatičke ispravnosti. Pošto je utvrdio da su ugovori u tom smislu bili jasni Vrhovni sud zaključuje: "nema mjesta ocjenjivati poštenost ovih ugovornih odredbi primjenom testa poštenosti, propisanog tim zakonskim odredbama". Ovakav stav Vrhovnog suda je razočaravajući i daleko je ispod utemeljenosti prvostupanjske presude, pa se može reći da je i sramotan za struku", objašnjava profesor Lovrinović s Ekonomskog fakultetu u Zagrebu.

Lovrinović smatra da bi Ustavni sud konačno trebao dubinski proučiti ovaj problem u kojem će se pokazati da dvije strane u ugovoru nisu bile jednakopravne i da je narušena etičnost poslovanja, a i monetarni suverenitet države Hrvatske što svakako ugrožava same temelje Ustava, odnosno pravo građana.

Udruga Franak također je prijavila hrvatsko pravosuđe Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i ostalim relevantnim institucijama Europske unije, a na prijavi su stručnjaci radili mjesec dana.

"Cilj prijave Europskoj komisiji i Europskom parlamentu je ukazivanje na nepravilnosti u donošenju odluke Vrhovnog suda. Hrvatsko pravosuđe već je pod monitoringom, stoga ne čudi činjenica da je odluka Vrhovnog suda rezultirala presudom koja nije na adekvatan način sankcionirala nezakonito poslovanje banaka", smatra Lucić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene