Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIT ĆE KAŽNJENI

Veterinarka koja je pokušala spasiti Ježurka: "Nije rijetkost da nam dođu životinje koje su maltretirala djeca..." Psiholozi poručuju - korijen problema je u obitelji

Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Učenici osnovne škole u Splitu zlostavljali su ježa koji je dva dana kasnije uginuo u splitskoj veterinarskoj ambulanti. Prethodno su životinju učenici nižih razreda iste škole sklonili u travu. Za DNEVNIK.hr je ravnatelj škole kazao da će učenici zlostavljači biti kažnjeni.

Veterinarka koja je liječila Ježurka, dr. Tanja Markulin iz splitske veterinarske ambulante Anima, ispričala je za DNEVNIK.hr kako se činilo da se životinja oporavlja. ''Hodao je i reagirao. Bili smo jako zadovoljni i vjerovali smo da će biti dobro. Ali uginuo je'', kazala je Markulin.

Pročitajte i ovo Uhićeni Splićanin imao je i dva vuka (ilustracija) Užas u Dalmaciji Uhićen Splićanin koji je držao 67 pasa i dva vuka: Doznajemo zašto zvijeri ne mogu natrag u prirodu Dječaci uhićeni nakon što je nekoliko životinja ubijeno na koledžu na londonskom koledžu Dječaci od 11 i 12 godina uhićeni nakon što je nekoliko životinja ubijeno: "Ovo je bila užasna epizoda"

Objasnila je da se ne radi o odraslom ježu, već da je Ježurko bio mlad. Objasnila je da obično ježevi nisu mete zlostavljanja, ali da nije rijetkost da u ambulanti liječe životinje koje su maltretirala djeca. ''Kad odrasli zlostavljaju oni se znaju malo prikriti. Najčešće zlostavljane životinje koje i tretiramo su zlostavljala djeca'', istaknula je veterinarka Tanja Markulin. ''Sve kreće od kuće i odgoja. Bilo bi dobro kada bi škola uvela barem jedan sat empatije pa da se to malo uči'', dodaje.

Nedostaje im empatije

Da djeci koja zlostavljaju životinje ili su nasilna prema njima nedostaje empatije, smatra i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander. ''Ne ulazeći ni u jedan konkretan slučaj, iz svoje kliničke prakse znam da se ponekad kod djece može prepoznati rizik za agresivno ponašanje upravo po neprimjerenim i agresivnim ponašanjima prema životinjama u ranijoj dobi. Ta djeca često nemaju razvijenu empatiju sukladno svojoj dobi jer nisu dobila empatiju u vlastitoj obitelji.

Empatija je prijelaz brige od odraslih prema djeci, na djecu prema drugima. I zato je važno da dijete i samo u vlastitoj obitelji dobije empatiju, bude prihvaćeno i voljeno onakvo kakvo jest kako bi se ono i kasnije moglo tako ponašati prema drugima. Spomenula bih još i specifičnosti adolescentske dobi, kada djeca žele biti popularna odmah, ovdje i sada.

S obzirom na to da su ''bombardirana'' sa svih strana osobama koje su postale popularne čineći nasilje, i sami dobivaju dojam da će tako najbrže postati popularni i dobiti najviše ''lajkova''. Pa bih se opet osvrnula na to koliko smo važni mi odrasli i poruke koje im mi šaljemo i pozvala medije da upravo pišemo o dobrim i poželjnim ponašanjima djece koja trebaju biti uzor drugoj djeci, a ne da im nudimo nasilne heroje'', objasnila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Slijede pedagoške mjere

Ravnatelj Osnovne škole Bol u Splitu Davor Bučević za DNEVNIK.hr je kazao da postoji sumnja u određene učenike da su zlostavljali životinju, a ako im se dokaže krivnja slijede im pedagoške mjere. ''Mi ćemo kao škola i pedagoška ustanova svakako reagirati prema njima i, što je najvažnije, reagirati da shvate da ta reakcija nije korektna. Najlakše je izdati pedagošku mjeru.

Bit je da oni shvate, da se to ne bi ponovilo. Najlakše je izdati pedaogšku mjeru, nema problema. Dobit će smanjeno vladanje, određenu pedagošku mjeru ukora, to nije problem. Ali stvar je u tome da oni shvate da tom reakcijom nisu postupili kako treba, da to nije bila reakcija kakva je prihvatljiva u društvu'', kazao je Bučević.

''To je bila jedna reakcija djece koja je bila van svih događanja na koja smo mi mogli utjecati. Čak sam taj dan izašao iz škole jer sam išao na simpozij ravnatelja u Primošten i djeca s druge strane ograde mi kažu da su našla ježa i pitaju što da rade s njim. Ja govorim: 'Pa vratite toga ježa s druge strane u to zelenilo i ostavite ga'. I oni su očito tada to napravili, to su bili ti četvrtaši. Međutim, došli su ti stariji. Ja sada imam neke podatke tko bi to mogao biti, njihova imena, i mi ćemo to ispitati'', naglasio je ravnatelj.

Bučević je pohvalio i učenike koji su pomogli ježu i prije i poslije napada. ''Jednostavno njihova reakcija da, kada su vidjeli tog ježa poslije, odnijeli su ga veterinaru. Tako da je ta super reakcija jedna pozitivna priča. A sad, ova druga reakcija, to šutiranje, to je stvarno neprihvatljivo. Čovjek ne očekuje da bi netko tako mogao reagirati prema bilo kakvoj životinji, kamoli prema malim životinjama'', rekao je.

Podsjetimo, prije dva dana pred Osnovnom školom Bol u Splitu trojica učenika 7. i 8. razreda te škole našla su ježa kojeg su prethodno dvojica učenika 4. razreda sklonila u travu.

Stariji učenici su ježa šutirali a zahvaljujući slučajnoj prolaznici koja je ježa odnijela u udrugu Splitske šape, a potom i u ambulantu u kojoj je žitovinja uginula dva dana kasnije.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene