Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIMJER DOBRE PRAKSE

Ova je bolnica jedna od boljih u Hrvatskoj. No, postoji ALI!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijska bolnica Čakovec nalazi se u jednoj od najrazvijenih županija, pa ni ne čudi što je i bolnica u dobrom stanju. Zbog kontinuiranog ulaganja ostalo je tek nekoliko odjela koje treba sanirati.

Županijska bolnica Čakovec doista se može pohvaliti svojim izgledom. Većina odjela je preuređena, ne nedostaju im moderni dijagnostički uređaji, a čak imaju i zadovoljavajući broj zdravstvenog osoblja. Jedino bi bili sretniji kada bi imali više prostora. Jer, pacijenata je sve više.

Pročitajte i ovo Ministar zdravstva Vili Beroš Preminuo zbog "nedozvoljenog sredstva" Ministar zdravstva Vili Beroš o smrti muškarca na dijalizi u Čakovcu: "Riječ je o stručnoj pogrešci koju treba dokazati. Sudionici ovog događaja su priznali pogrešku" Slika nije dostupna Heroj - slučajni prolaznik Čakovec: Majka ostavila dijete u autu, a onda krenula drama!

Na odjelu centralne dnevne bolnice koja skrbi za mnoge pacijente, pa i onkološke, susreli smo Đurđicu, koja je jako zadovoljna osobljem bolnice. Jedina joj je zamjerka, premalen prostor. 'Možda neki paravančić ili ekstra ambulanta gdje bi liječnik razgovarao i pogledao pacijenta, jer tu se moramo svlačiti jedan pred drugim', rekla je Đurđica.

'Čak i taj prostor koji je dograđen 2014. nam je postao premali. Zato jer se dnevno kod nas okrene 60-90 ljudi, a to je strašno velika fluktuacija', rekla je Božena Kapitarić, glavna medicinska sestra centralne dnevne bolnice.

Problem s prostorom nemaju na jedinici intenzivnog liječenja, koja je obnovljena prije 4 godine.

'Najveća razlika je to što imamo prostora. Mi smo tamo imali jedva metar razmaka između kreveta, što apsolutno nije dostatno za jednu intenzivnu jedinicu', kazala je Dubravka Kapun, specijalist anesteziolog. 

I odjel urologije može se pohvaliti moderno uređenim prostorom, ali i dijagnostikom. 'Mi smo jedini centar za urodinamiku u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i na to smo ponosni', rekao je Antonio Plešnar, specijalist urolog.

Zbog dobre opremljenosti, ovdje dolazi i sve više pacijenata iz ostalih dijelova Hrvatske. Jedino čim se u čakovečkoj bolnici baš i ne ponose jest odjel psihijatrije. Koji godinama čeka svoj red na preuređenje.

'Rad je jasno, ovdje otežan. Zbog toga što su sobe s većim brojem pacijenata, to je jasno, sanitarni čvor. Kompletno je cijeli prostor psihijatrije neadekvatan za 21. stoljeće', rekao je specijalist prihijatar, Živko Mišević.

I pacijenti bi bili zadovoljniji u novom, većem prostoru. 'Zna se da je ovo stari objekt. To je prva bolnica u Čakovcu bila. Al se ove prostorije i mi gdje boravimo jako dobro koriste', rekao je Đuro.

I sanacijski upravitelj bolnice je svjestan problema s kojima se bori odjel psihijatrije. 'I upravo se sad rade revidirani projekti postojećeg preseljenja jer pokušavamo znači, ići metodom da ne prilagođavamo ljude prostoru, nego da prostor prilagodimo novim potrebama', kazao je sanacijski upravitelj, Stjepan Koraj.

Nadaju se kako će do kraja ove godine pacijenti i osoblje napokon prijeći u nove, humanije prostore.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene