Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAN ŽENSKE NEZAVISNOSTI

U Zagrebu prosvjed solidarnosti s Amerikankama zbog odluke o pobačaju: "Ovo će imati utjecaj i na druge zemlje"

Aktualno Galerija +0 Sanja Cesar Galerija 1/1 >>
Zagrebački Zrinjevac pretvorio je američki Dan nezavisnosti u Dan ženske nezavisnosti i to kroz prosvjed podrške Amerikankama kojima je nedavna odluka Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Roe vs. Wade ukinula ustavnu zaštitu prava na pobačaj u SAD-u.

Skup organiziraju Zaklada SOLIDARNA i udruge RODA – Roditelji u akciji, CESI i CROSOL – platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske pod sloganom: "Tu smo za vas!"

Organizatori Dana ženske solidarnosti upozoravaju da su ženska prava ozbiljno ugrožena, pogotovo kada se radi o zdravlju. 

Sanja Cesar, iz organizacije CESI otkriva njihove glavne poruke i odgovara na pitanje hoće li se odluka američkog Vrhovnog suda preliti i na Europu.

"Izražavamo solidarnost sa svim Amerikankama, a to je pola populacije Amerike kojima će uskoro biti uskraćeno njihovo reproduktivno zdravlje. Tražimo da se iz zdravstvene skrbi ukloni svaki fundamentalizam i da se postupa po dostignućima znanosti. Želimo da Europska Unija nosi progresivne politike koje se tiču zaštite reproduktivnih prava, uključujući pravo na pobačaj. 

Ne mislim da će se odluka iz Amerike direktno preliti u Europu, ali SAD je globalni igrač i mislim da će imati to utjecaj na druge zemlje. U Europi treba razvijati politike koje će biti na dobrobit žena. Mi se trebamo kontinuirano boriti za ostvarivanje tih prava", rekla je Cesar novinarki Dnevnika Nove TV Viktoriji Bednjanec. 

Na pitanje što treba mijenjati kod nas, kada je riječ o pobačaju, odgovara: "Kod nas se treba maknuti stigma žena koje idu na pobačaj, ta usluga mora biti svima dostupna i besplatna. Osobe koje imaju priziv savjesti ne smiju biti više u kontaktu sa ženama. Također ako već ne želimo donijeti novi zakon, gtreba provoditi zakon koji imamo", kazala je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene