U 15 sati stigla je dojava o požaru na području naselja Valdebek u Puli. Požar je zahvatio šumu i počeo se širiti prema području bivše streljane. Vatrogasci su na terenu.

Galerija Požar u Puli - 1 Požar u Puli - 2 Požar u Puli - 3 +2 Požar u Puli - 4

Dojava o požaru na području naselja Valdebek u Puli stigla je oko 15 sati. Požar je zahvatio šumu i počeo se širiti prema području bivše streljane. 

Vezani članci Požar na Hvaru - 5 FOTO Lokaliziran požar na Hvaru: Vatrogasci objavili detalje o gašenju buktinje Požar VIDEO Dramatični prizori: Vatra je doslovno gutala neboder, ljudi su bježali glavom bez obzira

Reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar razgovarala je sa zapovjednikom JVP Pula Ivicom Rojnić.

"Trenutno smo u fazi lokaliziranja, negdje oko 10 hektara trave, niskog raslinja i šume je gorjelo u blizini kuća i objekata i nije zahvaćena niti jedna kuća. Požar je pod kontrolom, ne prijeti kućama", rekao je Rojnić.

Urbano područje na rubnom dijelu šume

"Ovo je urbano područje koje je na samom rubnom dijelu šume. Potpomognut vjetrom na ovim temperaturama i u ovoj suši, požar se širi velikim brzinama. Treba biti oprezan kad se rukuje vatrom", upozorio je.

"Pravi uzrok ovog požara ne znamo, to će odraditi Inspekcija zaštite od požara. U svakom slučaju vjerojatno je bio nekakav otvoreni plamen ili nešto. Svaki nemar je problematičan u ovakvim uvjetima", rekao je Rojnić.

Navodi da se ovakve situacije mogu spriječiti - smanjiti svaku upotrebu plamena na otvorenom.

Mještani i sami pomogli u gašenju

"Najmanja iskra može dovesti do katastrofalnih razmjera u ovom periodu suše", rekao je i dodao da je na terenu 26 vatrogasaca s 12 vozila JVP Pula, DVD-a Pula, Ližnjan i Medulin.

"Veliko hvala i svim mještanima koji su se uključili i pomogli u gašenju i zaštiti objekata koji su bili u blizini", zaključio je Rojnić i dodao da je pred njima duga noć, no da se nadaju kako će proći malo bolje nego do sada.

Poljoprivrednici i pčelari u blizini vatrene stihije strahuju za svoje nasade, košnice i za domaće životinje, no za sada je požar pod nadzorom.

Budući da se smjer vjetra stalno mijenja neizvjesno je kada će ga vatrogasci uspjeti ugasiti. Osim šume i niskog raslinja u požaru je izgorio i jedan stari napušteni automobil.

Čine sve da bi zaštitili obiteljske kuće

Ranije smo iz JVP Pula od dežurnih vatrogasaca doznali da čine sve kako obiteljske kuće ne bi bile ugrožene.

"Za sada još nemamo točne informacije o tome koliki je opseg požara, kolege su otišle na teren. Gori šuma blizu kuća", doznali smo od vatrogasaca.

"Činimo sve što možemo kako kuće ne bi bile ugrožene", dodaju vatrogasci. Vatra je zahvatila veće područje pa se gusti dim vidio iz gotovo svih dijelova grada.

Vjetar mijenja smjer pa otežao vatrogascima posao. Na terenu su sve raspoložive snage.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju