Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Virovitici se pojavila bjesnoća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veterinarski zavod iz Križevaca potvrdio je danas sumnje virovitičkih veterinara da je pas lutalica uhvaćen 11. veljače ove godine u prigradskom naselju Podgorju bio zaražen virusom bjesnoće.

Mješanca tipa vučjaka uhvatili su radnici komunalne tvrtke "Flora" na dojavu građana o napasnu ponašanju.

Pročitajte i ovo Cijepljenje lisica - 3 Cijepljenje lisica Hrvatska se protiv bijesnih lisica bori uz pomoć zrakoplova i oralnog cjepiva: "Imaju tendenciju ulaska u dvorišta" Slika nije dostupna Bijesne lisice u Virovitici

"Isti dan kad je uhvaćen, pas je uginuo u "Florinu" prihvatilištu pa smo strvinu poslali na analizu u Veterinarski zavod u Križevce. Riječ je o tzv. urbanom tipu bjesnoće koji se javlja u domaćih životinja koje nisu cijepljene. Budući da pas nije bio pod nadzorom, virus je mogao prenijeti drugim domaćim životinjama pa je to prigradsko naselje pod pojačanim nadzorom. No više o tome saznat ćemo za dva do osam tjedana koliko traje inkubacija", izjavio je direktor Veterinarske stanice u Virovitici dr. veterinarske medicine Saša Kovačević.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije "Sveti Rok" dr. Miroslav Venus potvrdio nam je da se u Podgorju provodi "epidemiološki izvid".

"Na sreću, pas nije nikoga ugrizao", rekao je dr. Venus, dodavši kako je od 2002. do 2006. prijavljeno 578 ugriza pasa, od kojih je 109 lutalica ili pasa bez nadzora koji nisu bili cijepljeni.

Veterinarska stanica u Virovitici i Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" pozvali su građane da sve domaće životinje drže pod nadzorom i da ih obvezno cijepe protiv bjesnoće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene