Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKO OTKRIĆE

Arheološka senzacija u Istri: U Valbandonu pronađeni Jupiter, Cerera i Apolon - "Vidite da je riječ o nježnom, mladom muškom licu..."

Aktualno Galerija Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 6 Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 2 Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 3 Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 4 Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Vrijedni arheološki nalazi iz rimskog doba pronađeni su prilikom gradnje obalnog zida u lučici pokraj Pule. Prema količini, očuvanosti i kvaliteti - iznimni su ne samo za Istru. Više u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Line Dollar.

Jupiter i njegova sestra Cerera stoljećima su ležali u mulju valbandonske lučice, kao i Apolon. Njegova mramorna glava prvi je ovakav nalaz na području južne Istre u više od tri desetljeća.

"Vidite da je riječ o nježnom, mladom muškom licu s uvojcima koji padaju oko glave s tom karakterističnom frizurom u obliku čvora", kazala je zamjenica voditeljice istraživanja Dunja Martić Štefan.

Mramorna glava iz mora je izronila slučajno, i to prilikom gradnje obalnog zida lučice. Sav materijal iskopan bagerom pregledavao se centimetar po centimetar.

"Mi smo znali da se u neposrednoj blizini nalazi arheološko nalazište jedne luksuzne maritimne vile koja datira od početka prvog stoljeća pa do kraja četvrtog, odnosno početka petog stoljeća", rekla je voditeljica arheološkog istraživanja Aleksandra Mahić Sinovčić.

Tako da i ovi nalazi, kao i niz manjih, ali jednako vrijednih, pretpostavlja se, datiraju iz tog doba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIJE MU SE DALO Podignuta optužnica protiv poštara: Bacio pošiljke u šumu pa se potpisao umjesto primatelja

Pročitajte i ovo Crnogorska policija, ilustracija (Foto: AFP) UZBUNA U CRNOJ GORI Otkriveno tko je slao lažne dojave o bombama: Predstavljao se kao član ruske ekstremističke grupe

"Pronašli smo više čokota vinove loze, tako da možemo romantizirati sliku kako su izgledali ti njihovi vrtovi. Vrt od tog nekog bogatog patricija iz senatorskog staleža", rekla je istraživačica Ida Koncani Uhač.

Imanje se protezalo uz more i dolazilo se isključivo uživati. "Kod te vile bili su izuzetno prekrasni uređeni parkovi s uređenim porticima, natkrivenim šetnicama koje su onda krasile herme, kipovi glave. Možemo zamisliti život u Rimu na vrhuncu nekakvog luksuza", istaknuo je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

A dijelovi tog luksuza sada idu na desalinizaciju kako bi se sačuvali.

"Ljuskice bi se počele odvajati i onda ne bismo imali originalnu površinu nikako jer, naravno, soli migriraju na površinu. Prvo što bi se dogodilo - nestalo bi lice ovih naših kamenih glava", rekla je viša restauratorica i konzervatorica Andrea Sardoz.

U njima mi danas, kao nekad stari Rimljani, možemo uživati.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene