Povijesni događaj u Splitu. Izvješće o vjerodostojnosti identifikacije i posmrtnih ostataka službenice Božje, majke Marije Krucifikse Kozulić predani su predstavnicima Crkve.

Galerija Identifikacija Riječke majke - 5 Identifikacija Riječke majke - 2 Identifikacija Riječke majke - 6 +9 Identifikacija Riječke majke - 1

Gotovo sto godina nakon smrti službenice Božje, majke Marije Krucifikse Kozulić, tim forenzičara iz Hrvatske i inozemstva koristeći analizu mitohondrijske i jezgrine DNK potvrdili su identitet majke Marije Krucifikse Kozulić i njezine sestre Tereze. Riječ je o prvom postupku identifikacije osobe za koju je otvoren postupak proglašenja blaženom.

Vezani članci Vrtić - 4 Novac za splitsku djecu na čekanju: Za njih nema mjesta u vrtiću, a roditelji još nisu dobili obećanu pomoć Vili Beroš Razmišlja se o obaveznom cijepljenju dijela građana, Beroš objavio veliku promjenu: ''Priznavat ćemo i antigenske testove, ali..."

„Mi smo radili na njima zajedno s institutom američke vojske i sa dvije neovisne analize utvrdili identitet. To je prvi put da jedan znanstveni dokaz postaje dio posvećenja“, objasnio je Šimun Anđelinović s kliničkog Instituta za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split.

Postulatorica za proglašenje službene Božje majke Marije Krucifikse Kozulić, Dobroslava Mlakić, istaknula je kako taj naziv nosi jer je čitav život posvetila siromašnoj djeci i mladeži.

„Priskrbila im je sve u životu i stan hranu i prehranu ali velika je u tome jer se jako brinula za obrazovanje osobito ženske djece“, zaključila je.

Izvješće o vjerodostojnosti identifikacije i posmrtnih ostataka predani su predstavnicima Crkve. Sve je počelo još 2011. godine. Antropološki su odvojeni dijelovi kojima se zna identitet a ostatak je bio zahtijevan jer je zbog loših vremenskih uvjeta zahtijevao dodatne metode čišćenja. No, Split je pokazao, kaže, kako može izvoditi i najsofisticiranije zadatke.

"Drago mi je da je splitska bolnica mogla sudjelovati u velikom važnom činu za cijelu zajednicu vjernike i ako postoje čuda za našu bolnicu je ovo jedno čudo da smo u jednom ovakvom činu sudjelovali", istaknuo je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Majka marija Krucifiksa Kozulić umrla je 1922. i pokopana u obiteljsku grobnicu, no kasnije su ostaci prenešeni u zajedničku grobnicu sestara te je identitet bilo teško utvrditi. Nju nazivaju i Riječka majka. Upravo u rijeci ostavila je veliki trag za svoga života. Postupak za proglašenje blaženom majke Marije Krucifikse Kozulić otvoren je u listopadu 2013.

"Postavljamo nove standarde u svijetu"

A o svemu smo razgovarali i s voditeljem Hrvatskog forenzičkog tima Draganom Primorcem. Među 52 posmrtna ostatka u masovnoj grobnici identificiran je samo ovaj, a znanstvenik nam je otkrio zašto je ovaj postupak trajao godinama i zašto je specifičan.

"Ako pogledate period od kad su osobe sahranjene, govorimo o periodu od oko sto godina. Vidjeli smo tijekom iskapanja da su ostaci u vrlo lošem stanju. Nisu bili zaštićeni i imate niz problema da bi došli do pravog odgovora, nismo ni znali čiji su ostaci unutra", istaknuo je.

Mitohondrijska DNA se naslijeđuje putem ženske linije, objašnjava Primorac te dodaje kako su pretpostavljali da ako je jedna sestra u grobnici i ako pronađu identične mutacije da će se raditi i o Mariji i o Tereziji. Rekao je i kako je na nalazištu radilo jako puno stručnjaka.

"Samo iz RH desetak, iz SAD-a desetak i to je suradnja koju mi imamo još od žrtava Domovinskog rata. Tu je iskustvo presudno i golemo znanje. Osobe koje nisu radile identifikacije s ostacima s malo DNA ne bi se ovdje snašle", dodaje Primorac.

Identifikacija Riječke majke - 5 Dragan Primorac - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Za našu forenziku ovo znači jako mnogo. Primorac tako ističe da su rezultate objavili u svjetski poznatom časopisu iz područja genetike te kako su stekli ogroman publicitet.

"Nemate znanstvenika u svijetu koji nije čuo i do kojeg nije došla informacija o ovom slučaju, postavili smo nove standarde. Imate vrlo često situacije da su brojne identifikacije napravljene na temelju nekih drugih kriterija koji nisu egzaktni kao što je to tehnika korištenja DNA", zaključio je.

Za kraj je još objasnio kako je u ovakvim nalazima bitno iskustvo, a po pitanju fizičke pomoći, dobro očuvani zubi zbog cakline i dugačke kosti posmrtnih ostataka. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju