Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Imamo više pitanja nego odgovora“

Stravično otkriće u bivšoj školi: Pronađeni ostaci 215 zlostavljane djece, zvjerski mučeno njih 150.000

Aktualno Galerija Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 2 Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 6 Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 6 Foto: DNEVNIK.hr Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 5 Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 4 Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 3 Galerija 1/6 >>
Ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, pronađeni su zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu u Kanadi, otkriće koje je premijer Justin Trudeau u petak nazvao potresnim podsjetnikom na sramotno poglavlje u povijesti te zemlje.

Kanadu je potreslo otkriće ostataka 215 djece na mjestu nekadašnje škole za domorodačko stanovništvo. Njihov identitet, kao ni uzrok i vrijeme smrti još nisu poznati. Škola u obliku internata bila je dio napora za asimilacijom domorodaca.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Uhićen je Čeh fotoaparatom snimao djecu bez odjeće: Hrvatska policija ga ulovila Provjereno: Crkva - 2 Donosi Provjereno Obitelj preko noći ostala bez imovine! Crkva im uzela i obiteljsku grobnicu: "Izbrisani smo bez ikakva razloga i odluke"

Otvorila ju je katolička crkva još krajem 19. stoljeća. Zatvorena je 1978., a posljednjih desetak godina bila je u državnim rukama. Premijer Trudeau otkriće je nazvao bolnim podsjetnikom na mračno i sramotno poglavlje u povijesti Kanade.

Riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara. "Uspjeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otprije znala", kazala je o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rosanne Casimir. "U ovome trenutku, imamo više pitanja nego odgovora".

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sustavom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih obitelji, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sustav predstavljao kulturni genocid. U izvješću se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150 tisuća djece koja su pohađala te škole bila izložena.

Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina. Izvješće je utvrdilo da je više od 4.100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike, te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.

Trudeau je na Twritteru napisao kako mu ta vijest "slama srce – u bolnom podsjećanju na to mračno i sramotno poglavlje u povijesti naše zemlje".

Godine 2008. kanadska se vlada službeno ispričala zbog tog sustava. Domorodačka zajednica priopćila je kako do sredine lipnja očekuje preliminarne rezultate istrage. "Nema ništa bolnije u životu od gubitka djeteta. Moje se srce slama kad mislim na sve te roditelje pune ljubavi koji nikad nisu dočekali povratak djece kući i nikad nisu dobili pravo doznati što se dogodilo", izjavila je u parlamentu zastupnica Cathy McLeod.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene