Arheološko nalazište, ilustracija
Arheološko nalazište, ilustracija Foto: Afp

Izrael je u utorak objavio da su na jugu Judejske pustinje pronađeni dijelovi 2000 godina starog biblijskog pergamenta. To otkriće nazvao je povijesnim i jednim od najvažnijih od pronalaska Kumranskih spisa ili sedam svitaka otkrivenih u spilji u Wadi Qumranu blizu Mrtvog mora.


"Prvi put nakon otprilike 60 godina zahvaljujući arheološkim iskapanjima otkriveni su dijelovi biblijskog pergamenta", stoji u priopćenju Izraelske uprave za starine (AIA).

Vezani članci Sukobu Palestine i Izraela ne nazire se kraj - 3 Netanyahu kaže da sukob s Palestinom još nije gotov: "Plaćaju i nastavit će skupo plaćati zbog toga" Eskalirali raketni napadi i zračni udari - 3 Odbijena mirovna ponuda Hamasa, Netanyahu pokreće kopneni napad? Javio nam se i Hrvat iz Jeruzalema: "Nažalost, oni žive s tim i navikli su"

Dijelovi rukopisa, napisani na grčkom, po riječima izraelskih arheologa omogućili su rekonstrukciju odlomaka iz Staroga zavjeta, točnije iz Knjige proroka Zaharije i Knjige proroka Nahuma.

Pronađeni su tijekom arheoloških iskopavanja u spilji prirodnog rezervata Nahal Hevera, u sklopu akcije pokrenute na državnoj razini čiji je cilj borba protiv pljačke nacionalne kulturne baštine.

Da bi uspješno izveli operaciju, koja se protezala i na dio Judejske pustinje smještene na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju što ga je Izrael okupirao 1967., AIA je arheolozima stavila na raspolaganje bespilotne letjelice i opremu koju koriste alpinisti, posebno užad za spuštanje.

Osim dijelova pergamenta, arheolozi su otkrili rijetke 'komade' koji datiraju iz razdoblja židovskog ustanka Bara Kohbe protiv vlasti rimskog cara Hadrijana (132. -136. nove ere), no i mumificirani dječji kostur ogrnut platnom, star oko 6000 godina te košaru koja datira iz razdoblja otprije 10.500 godina.

AIA procjenjuje da je to vjerojatno najstarija košara na svijetu.

Israel Hasson, direktor Izraelske uprave za starine, koja pronađene predmete proučava u svojem laboratoriju smještenom u jeruzalemskom Muzeju Izraela, kaže da je svrha ove inicijative, pokrenute 2017., "spasiti rijetku i značajnu nacionalnu kulturnu baštinu od pljačkaša".

Od otkrića svitaka s Mrtvog mora prije više od 70 godina u kumranskim spiljama, kamene spilje Judejske pustinje postale su česta meta pljačkaša antičkih starina.

Tih 900 rukopisa smatra se jednim od najvažnijih arheoloških nalaza svih vremena jer sadrže vjerske tekstove na hebrejskom, aramejskom i grčkom, kao i najstariju poznatu verziju Starog zavjeta.