Policijski očevid, arhiva (Foto: Pixell)
Policijski očevid, arhiva (Foto: Pixell) Foto: Pixell

U nedjelju u 8:10 sati, nakon dojave građanina, u šumskom predjelu na području Drežnica, policija je zatekla grupu migranata. U razgovoru s mještanima otkrivene su okolnosti u kojima je moglo doći do pogibije dvojice iz skupine.


Policijska uprava karlovačka kratko je priopćila da je u nedjelju u 8:10 sati, nakon dojave građanina, u šumskom predjelu na području Drežnice kod Ogulina, zatekla grupu migranata među kojima je bilo dvoje mrtvih.

Vezani članci Policija, ilustracija Vozio kombi s migrantima i bježao policiji: Upucanog krijumčara prebacili u bolnicu Više ilegalnih migranata u RH - 2 U Hrvatskoj sve više ilegalnih migranata, ima i provala: ''Došao je u šest ujutro jadan i mokar, pa smo ga obukli i najeli''

Policija je službene podatke o detaljima okolnosti smrti dvije osobe koje su bile sa skupinom migranata, najavila za ponedjeljak.

Ali do okolnosti smrti prije službenih podataka, pokušao je doći Jutarnji kroz razgovor s mještanima zaseoka Tomići u blizini mjesta na kojem se dogodila tragedija.

Mještani kažu da je skupina migranata u njihov zaselak došla u subotu u poslijepodnevnim satima. U prodavaonici su kupili veću količinu različitih potrepština te se navečer uputili prema zabačenoj lokaciji nekoliko kilometara od Tomića na kojoj su namjeravali prenoćiti i otamo nastaviti dalje. Navodno im je cilj bio doći do Trsta, piše Jutarnji.

Tijekom noći je došlo do velikog odrona kamenja i na dvojicu iz skupine strovalile su se dvije gromade. Jedan je migrant na mjestu preminuo, a drugi je bio teško ozlijeđen. Nekoliko se migranata zaputilo natrag prema Tomićima gdje su mještane zatražili pomoć. U međuvremenu je i teško ozlijeđeni migrant podlegao ozljedama. Navodno su oba preminula 24-godišnjaci iz Sirije.

Zbog složenosti očevida, nove službene informacije bit će poznate u ponedjeljak ujutro. Službenica za odnose s javnošću PU karlovačke Senka Staroveški na kratkoj konferenciji za novinare ponovila je da je u nedjelju u 8:10 sati policija dobila dojavu od građanina na osnovi koje je u zaseoku Tomići na području Drežnice u šumi pronađena grupa od 12 migranata. Policija je među migrantima našla dvoje mrtvih.

Staroveški nije mogla izvijestiti ni o državljanstvu zatečenih migranata, jesu li to samo muškarci ili su s njima i žene i djeca, a rekla je tek da će se, zbog složenosti očevida, prve informacije za javnost moći dobiti tek u ponedjeljak ujutro. Isto tako, nije mogla odgovoriti je li u očevid, uz policiju, uključeno i državno odvjetništvo.

Kazala je samo da će se državno odvjetništvo uključiti u očevid ako se utvrdi nasilna smrt dvoje migranata,

Mjesto gdje je policija pronašla migrante nalazi se prilično južnije u odnosu na aktualnu ilegalnu rutu od državne granice s Bosnom i Hercegovinom koja vodi područjem uz Generalski Stol i uz Kupu odakle se migranti pokušavaju ilegalno prebaciti u Sloveniju. (I.D. / D.S./Hina)