Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JAČANJE VEZA

U Split uplovio zapovjedni brod 6. flote SAD-a: ''Odnos Hrvatske i SAD-a je na visokom nivou, zajedničke aktivnosti će se nastaviti''

Aktualno Galerija Američki ratni brod u Splitu - 3 Američki ratni brod u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Američki ratni brod u Splitu - 1 Američki ratni brod u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Američki ratni brod u Splitu - 2 Američki ratni brod u Splitu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Američki ratni brod u Splitu - 4 Američki ratni brod u Splitu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Drew Giblin - 1 Galerija 1/9 >>
Veliku pozornost u Splitu izazvao je zapovjedni brod američke 6. flote koji je uplovio u gradsku luku. Osim vojnih zadataka, američka mornarica pokazala se i kao društveno odgovorna, naime, otišli su u sklonište za beskućnike i obojili im zidove.

Dugačak gotovo kao dva nogometna igrališta, američki vojni brod USS Mount Whitney (LCC 20) usidrio se u splitskoj luci. Ima 350 članova posade, kao i helikopter spreman u svako doba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za nadzor i zaštitu na moru Hrvatska mornarica od danas je bogatija za još jedan brod koji je u cijelosti domaće izgradnje

Čak 13 operacija potrage i spašavanja, kao i neke taktičke misije, dio je njihovih zadataka, objasnio je Michael Jones, pilot helikoptera: ''Možemo obaviti i medicinsku evakuaciju za slučajeve kada ne možemo pružiti pomoć na brodu, imamo i cijelu bolnicu na brodu''.

Iako je brod stariji, ima najsuvremeniju opremu kojom mogu nadgledati veliko područje: ''Naši mornari su najbolji i najbistriji koje Amerika ima i rade u profesionalnom informacijskom svijetu. Servisiraju, održavaju naše računalne mreže i našu cyber sigurnost''. U jednu sobu ipak se ne smije ući zbog klasifikacije.

Američki ratni brod u Splitu - 3 Američki ratni brod u Splitu - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Dolazak u Split ih raduje, a Dave Pollard, zapovjednik broda, ističe: ''SAD cijeni odnose s Hrvatskom. Vi ste jedan od naših najčvršćih partnera u ovom području i važan član NATO-a. Američka vojska je uložila više od 4,5 milijarde kuna u Hrvatsku u posljednjih 10 godina".

No, nisu stigli samo zbog vojnih poslova. Zasukali su rukave i obojali zidove splitskog skloništa za beskućnike. Clayton, član posade broda napominje: ''Vrlo smo uzbuđeni. Mi smo ambasadori SAD-a i volimo biti ovdje i pokazati ono što predstavljamo''.

Sean, računalni tehničar, dodaje: ''Imam dosta iskustva s volontiranjem. To donosi radost u moje srce, iskreno. Pomoći ljudima koji možda trebaju ruku ili iskorak u životu'', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Američki ratni brod u Splitu - 3 Američki ratni brod u Splitu - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kapelan Brian Veigelt objašnjava: ''To je duga mornarička tradicija obavljanja društveno-korisnog rada kada dođemo u luku, volimo povezivanje sa svojim domaćinima++.

I domaćinima je drago kad dođu. ''Vrhunski su, toliko pedantni, toliko smireni tako da bit će mi žao pustiti ih da odu. Ovo bi trebalo bar jednom godišnje. momcima i curama svaka čast'', kaže Mladen Božanić iz Udruge MoSt.

Svi oni napuštaju Split u ponedjeljak, a Drew Giblin, glasnogovornik veleposlanstva SAD-a, u razgovoru reporterom Dnevnika Nove TV, istaknuo je važnost dolaska američke ratne mornarice u Hrvatsku.

Sretni smo i ponosni iz američke ambasade da podržimo ovakav događaj, istaknuo je Giblin: ''Ovo je važna posjeta, naš admiral je tu, imat će u nedjelju razgovor s liderima Vlade i ovo je primjer kako je Republika Hrvatska dio aktivnosti naše mornarice u ovoj regiji''.

''Odnos SAD-a i Hrvatske je na visokom nivou, vjerujem da su i ove aktivnosti primjer toga'', kazao je Giblin i zaključio: ''Jake su veze, naše partnerstvo je jako, vježbe i zajednički rad i aktivnosti će se nastaviti''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene