Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele ostati ispred Rusa

Amerikanci uskoro puštaju u službu najnapredniju jurišnu podmornicu na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD se pripremaju porinuti tehnološki najnapredniju jurišnu podmornicu na svijetu, usred rastućih prijetnji američkoj dominaciji ispod površina svjetskih mora i oceana. Riječ je o podmornici USS South Dakota.

Podmornica USS South Dakota, koja je na nuklearni pogon, označava najnoviji pokušaj američke mornarice u zadržavanju prednosti nad rivalima (ponajviše Rusijom i Kinom) u podmorskim vojnim aktivnostima, ali pruža i tehnološki predložak za budući razvoj.

Pročitajte i ovo Kolumbijska mornarica presrela podmornicu s kokainom - 4 Usred oceana VIDEO Objavljena snimka velike zapljene kokaina: Mornarica presrela podmornicu i uhvatila krijumčare Američka ratna mornarica Naoružavanje hutista Dva američka vojnika mornarice proglašena stradalima: Potraga za njima nije polučila rezultate

Ta podmornica pripada takozvanoj klasi "Virginia", a jedan primjerak podmornice te klase ima cijenu od 2,7 milijardi dolara. Američka mornarica trenutno ima 17 podmornica te klase, koje su napravljene tako da mogu operirati i u priobalnim, i u dubokim vodama svjetskih mora i oceana.

Podmornice klase Virginia mogu lansirati torpeda prema drugim podmornicama i brodovima. One mogu lansirati i krstareće projektile prema ciljevima na kopnu, prikupljati obavještajne podatke i prenijeti tim američkih specijalnih postrojbi (SEAL) bilo gdje u svijetu.

USS South Dakota je podmornica duga 110 metara i službeno bi trebala ući u uporabu američke mornarice u kolovozu 2018. godine.

Američka mornarica isto tako planira unaprijediti svoje podmornice klase Virginia, paralelno s razvojem i iduće generacije podmornica klase Columbia, koje će odlikovati nuklearno naoružanje.

No, niti u taborima rivala se ne sjedi mirno, jer je i Rusija posljednjih godina puno uložila u razvoj vlastitih podvodnih "stealth" mogućnosti, a njihova podmornička tehnologija se približava razini američke flote, piše CNN.

"Oni ne mogu održavati prisutnost kao mi s operacijama 24/7, ali ta njihova aktivnost ima za cilj pomaknuti granice i vidjeti kakva će biti reakcija SAD-a", dodaje CNN, pozivajući se na dobro informiran izvor iz američkog Kongresa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene