Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SAD se pripremaju porinuti tehnološki najnapredniju jurišnu podmornicu na svijetu, usred rastućih prijetnji američkoj dominaciji ispod površina svjetskih mora i oceana. Riječ je o podmornici USS South Dakota.


Podmornica USS South Dakota, koja je na nuklearni pogon, označava najnoviji pokušaj američke mornarice u zadržavanju prednosti nad rivalima (ponajviše Rusijom i Kinom) u podmorskim vojnim aktivnostima, ali pruža i tehnološki predložak za budući razvoj.

Vezani članci Slika nije dostupna Spektakularna snimka akcije na Paficiku: Obalna straža u podmornici pronašla kokain vrijedan 500 milijuna dolara Ruska podmornica, ilustracija (Foto: AFP) Poginuli mornari u podmornici spasili su kolege i spriječili "katastrofu globalnih razmjera"

Ta podmornica pripada takozvanoj klasi "Virginia", a jedan primjerak podmornice te klase ima cijenu od 2,7 milijardi dolara. Američka mornarica trenutno ima 17 podmornica te klase, koje su napravljene tako da mogu operirati i u priobalnim, i u dubokim vodama svjetskih mora i oceana.

Podmornice klase Virginia mogu lansirati torpeda prema drugim podmornicama i brodovima. One mogu lansirati i krstareće projektile prema ciljevima na kopnu, prikupljati obavještajne podatke i prenijeti tim američkih specijalnih postrojbi (SEAL) bilo gdje u svijetu.

USS South Dakota je podmornica duga 110 metara i službeno bi trebala ući u uporabu američke mornarice u kolovozu 2018. godine.

Američka mornarica isto tako planira unaprijediti svoje podmornice klase Virginia, paralelno s razvojem i iduće generacije podmornica klase Columbia, koje će odlikovati nuklearno naoružanje.

No, niti u taborima rivala se ne sjedi mirno, jer je i Rusija posljednjih godina puno uložila u razvoj vlastitih podvodnih "stealth" mogućnosti, a njihova podmornička tehnologija se približava razini američke flote, piše CNN.

"Oni ne mogu održavati prisutnost kao mi s operacijama 24/7, ali ta njihova aktivnost ima za cilj pomaknuti granice i vidjeti kakva će biti reakcija SAD-a", dodaje CNN, pozivajući se na dobro informiran izvor iz američkog Kongresa.