Obavijesti Video Pretražite Navigacija
top i raketni sustav

Finale vojne vježbe u Slunju: Vojska se pohvalila novim naoružanjem na Patrijama, demonstrirala njihovu razornu moć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministru Mariju Banožiću, načelniku Glavnog stožera OSRH-a Robertu Hranju i medijima predstavljena su bitno osuvremenjena oklopna vozila Patria. Vojna vježba Spremnost 20 održana je na više vojnih poligona, a u Slunju je danas održan završni prikaz.

Vojna vježba "Spremnost 20", koja se od 23. do 30 rujna održavala na poligonima u Knez Gorici, Kninu i Slunju, ocijenjena je s "borbeno spreman" te je u četvrtak u Slunju održan završni prikaz za koji je ministar obrane Mario Banožić rekao da je zadovoljan viđenim.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Brzo stigao odgovor Banožić pravomoćno kažnjen: Bio je u sukobu interesa kad si je dodijelio najveći stan u Zagrebu - poznato i koliku je kaznu dobio Mario Banožić - 4 Pokrenuo postupak Ministar Banožić uskoro bi se mogao pohvaliti novom titulom: Već je uplatio nešto manje od tisuću eura i sada čeka odluku

Ministru Banožiću, načelniku Glavnog stožera OSRH-a Robertu Hranju i medijima predstavljena su bitno osuvremenjena oklopna vozila Patria na koja su nadograđene kupole sa sustavom naoružanja UT30MK2CRO s topom kalibra 30 mm i integriranim protuoklopno vođenim raketnim sustavom “Spike”.

Hrvatska vojska ima 126 vozila Patria, a ovi su sustavi nabavljeni za njih osam, s tim da su do sada Hrvatskoj vojsci isporučena tri takva, kako je rečeno, najmodernija sustava borbenog djelovanja.

Četiri sustava su završena, ali se čeka dolazak tehničara iz Izraela kako bi ih ovdje završili u šest do sedam tjedana, a onda preostaje rad na posljednjem sustavu.

Viceadmiral Hranj je za UT30MK2CRO sustave rekao da su vojsci dali dodatnu vatrenu moć kao članici NATO-a, a modernizacija slijedi i dalje "kako bi se kroz nekoliko godina sredila tzv. srednja brigada, što će biti značajna dodatna udarna moć za cijele Oružane snage".

“Hrvatska vojska se može razvijati onoliko koliko to društvo može svojim financiranjem omogućiti i u zadnjih su nekoliko godina napravljeni izuzetni iskoraci. Nadam se da ćemo brzo savladati krizu i nastaviti zacrtanim tempom", kazao je Hranj.

Ministar Banožić istaknuo je kako u MORH-u planiraju "još puno toga za napraviti", o čemu i danas razgovara s Hranjom i zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general bojnikom Borisom Šerićem, sukladno Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga.

Šerić je najavio da će daljnje borbeno opremanje najmanje još 30 Patria biti prioritetni projekt MORH-a, Glavnog stožera i Hrvatske kopnene vojske.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene