U 9. sazivu Hrvatskog sabora moglo bi sjediti tek 12,5 posto žena, odnosno njih ukupno 19, što je najmanji broj zastupnica u posljednjih petnaestak godina.


Iz Narodne koalicije u Sabor, koji broji 151 zastupnika, ulazi 10 žena, i to Vesna Pusić, Anka Mrak-Taritaš, Marija Puh, Ana-Marija Petin, Marta Luc-Polanc, Milanka Opačić, Nada Turina-Đurić, Romana Jerković, Ana Komparić Devčić i Sabina Glasovac.

Vezani članci Slika nije dostupna KRAJ DRUGE RUNDE 'Sve ove špekulacije o sastavu Vlade, ministrima... to je račun bez krčmara' Slika nije dostupna Ivan Vrdoljak izjavio što očekuje od HDZ-a i Mosta

HDZ u Sabor šalje Brunu Esih, Ivanu Maletić, Irenu Petrijevčanin Vuksanović, Branku Juričev-Martinčev i Grozdanu Perić.

Među osam saborskih zastupnika Živog zida tek je jedna žena, i to Vladimira Palfi, supruga predsjednika te stranke Ivana Vilibora Sinčića.

Most nezavisnih lista u sabornicu dovodi dvije žene, i to Ines Strenju Linić i Ivanu Ninčević Lesandrić.

U šestoj izbornoj jedinici kao ni na listi za dijasporu nije izabrana niti jedna žena, a u "manjinskoj" izbornoj jedinici izabrana je predstavnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Ovo su drugi parlamentarni izbori na kojima su birači mogli preferencijalno glasovati, a upravo zahvaljujući tim glasovima u Sabor su ušle Bruna Esih i Anka Mrak Taritaš.

Koliko će točno žena u konačnici sjediti u Saboru znat će se tek kada se formira nova Vlada, a dio izabranih zastupnika i zastupnica ode u izvršnu vlast.

Za usporedbu, nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u sabor je ušlo 15 posto žena, odnosno njih 23.

U sedmom je saborskom sazivu sjedilo 38 žena.

Šesti je saziv Sabora brojio ukupno153 zastupnika, među kojima je bilo 39 žena.

U petom sazivu, među 151 zastupnikom, bilo je 33 žene, dok ih je u četvrtom sazivu bila jedna više.

Unatoč zakonskoj odredbi od najmanje 40 posto žena na izbornim listama, ta se kvota ni prilikom ovih parlametnarnih izbora nije poštivala, a kršile su je gotovo sve stranke. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju