Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije najavljena je nova antikorupcijska strategija. Kao najveći problem spomenuto je ponašanje političkih stranaka, a svojih se premijerskih dana prisjetila i Jadranka Kosor.


Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je danas da će Hrvatska krajem godine dobiti novu strategiju suzbijanja korupcije te revidirani pripadajući akcijski plan.

Vezani članci Jadranka Kosor Kosor se prisjetila teškog djetinjstva i ponovila kako ju je očuh pokušao zlostavljati: "Rekla sam majci ili on ili ja" COVID putovnica, ilustracija Europska unija otvara granice za sve koji su završili s procesom cijepljenja

"Ideja je da u njemu bude manje mjera nego dosad jer antikorupcijska mjera nije provedba zakona, što je nešto što se podrazumijeva", rekao je Miljenić u Hrvatskome saboru na prvoj tematskoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije s temom vrednovanja učinaka i analiza Strategije suzbijanja korupcije iz 2008. godine.

>> State Department: Najveći problemi RH korupcija, sporost sudstva i diskriminacija

Istaknuo je kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja nije kraj procesa te da sve što se dosad radilo u borbi protiv korupcije nije rađeno da bi se zadovoljili određeni kriteriji, nego zbog Hrvatske i njezinih građana.

Podsjećajući kako je ta strategija donesena 2008. godine, Miljenić je rekao da je kroz akcijske planove bilo zamišljeno oko 380 mjera, a realizirano je njih 340.

"Strategija je dobila dosta dobre rezultate, no nismo u cijelosti zadovoljni sa strukturom i mehanizmom akcijskih planova, nismo u cijelosti zadovoljni. Išli smo prečesto u preveliku širinu i nismo postavili dovoljno mjerljive kriterije i kontrolne mehanizme, a to je nešto na čemu sada radimo", dodao je. Istaknuo je da je identifikacija sustavnih rješenja koja stvaraju plodno tlo za korupciju ono na čemu sada rade.

"Mi smo u permanentnom procesu koji ne završava 1. srpnja. Sve što smo radili do sada moramo raditi još bolje", rekao je Miljenić.

Hrvatska prošla tri kruga evaluacije, upozorena je na problem financiranja političkih stranaka

Ističući kako je korupcija na visokoj razini ozbiljna prijetnja demokratskim institucijama, predsjednik Antikorupcijskoga tijela Vijeća Europe GRECO Marin Mrčela rekao je da je Hrvatska prošla tri kruga evaluacije tijekom kojih je među ostalim upozorena na problem financiranja političkih stranaka.

Najavio je da će se u četvrtom krugu evaluacije GRECO posebno baviti etičkim načelima i pravilima ponašanja zastupnika, sudaca i državnih odvjetnika, sukobom interesa i sličnim problemima. Smatra da je važno riješiti pitanje nepostojanja etičkog kodeksa te pitanje lobiranja.

Jadranka Kosor: Kad sam ja bila predsjednica Vlade...

Članica Nacionalnog vijeća Jadranka Kosor, govoreći o vremenu dok je bila predsjednica Vlade, istaknula je da je bila izložena vidljivim i nevidljivim pritiscima i otporima - od kritike određenih poteza do pritisaka za smjenu određenih dužnosnika. Dodala je da je imala određene vrlo snažne pritiske koji su javnosti bile nevidljivi, ali uz koje je, ustvrdila je, pristajao i dio medija. "Govorim o primjerima osoba iz političkog života koje su bile procesuirane, a za koje su se u jednom dijelu medijskog prostora uvijek nalazila određena opravdanja", rekla je Kosor.

Rekla je kako smatra da je to posljednja sjednica Nacionalnog vijeća na kojoj sudjeluje kao članica jer ju je HDZ izbacio iz stranke pa će je smijeniti i iz njega. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook