U Kninu je u ponedjeljak prijepodne počelo obilježavanje Dana sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.

Galerija


Potom će se održati svečana akademija u Domu Hrvatske vojske "Kralj Zvonimir". Dan logoraša i logora Knin obilježava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Vezani članci Osnovna škola u Kninu (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Prvašić teško ozlijedio drugog u Kninu, škola sve zataškala? Uzdolje: U kafiću napali ljude koji su gledali utakmicu (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 14 Zbog napada na Srbe u Uzdolju uhićeno još deset osoba iz Šibenika, Splita i Sinja

Zajednički vijenac položili su izaslanica predsjednice Republike, državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, izaslanik ministra unutarnjih poslova načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministara obrane brigadir Željko Nakić.

U ime Hrvatskog sabora RH vijenac je položio Miro Kovač. Vijenac su zajednički položili gradonačelnik Knina Marko Jelić i predstavnici braniteljskih udruga, a potom i predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora te predstavnici udruge Zavjet.

Nakon toga izaslanstva su zapalila svijeće ispred spomen-ploče logora Stara bolnica Knin.

U Kninu su u vrijeme Domovinskog rata bila aktivna četiri logora: Stara Bolnica, Kula, Vojarna i logor Golubić, uz više manjih logora.

Kroz te logore prošlo je više tisuća logoraša, koji su u ondje bili zatvoreni bez higijenskih i drugih uvjeta za život, gladni, žedni, na hladnoći i vrućini, uz stalna fizička i psihička mučenja, ispitivanja, a često i silovanja.

U kninskim je logorima zbog zadobivenih ozljeda ubijeno više desetaka logoraša.

Dan logoraša obilježava se i kao znak sjećanja na prvu razmjenu zarobljenika u Tepljuhu, koja se dogodila u noći s 13. na 14. kolovoza 1991., kada je oslobođeno 54 hrvatskih vojnika i policajaca. (Hina)