Sutrašnjim događanjem u Hrvatskom narodnom kazalištu Hrvatska će u svečano obilježiti početak predsjedanja Vijećem EU-a. Premijer Plenković tim se povodom sastao sa stranim novinarima.

Galerija


Koordinator predsjedanja RH Vijećem EU-a Gordan Markotić rekao je kako je za praćenje našeg predsjedanja akreditirano stotinjak novinara.

Vezani članci Hrvoje Zovko, HND Oštra reakcija HND-a na Plenkovićevo prozivanje novinara: ''U opisu njegovog posla nije biti glavni urednik hrvatskih medija'' Ruski predsjednik Putin na godišnjoj konferenciji za medije Putin na godišnjoj konferenciji za novinare: "Da smo htjeli ubiti Navaljnog, dokrajčili bismo ga"

"62 novinara iz najvećih redakcija u Bruxellesu doputovalo je u Hrvatsku u studijski posjet. To je uobičajeno. Mi smo im osigurali politički dio programa. Oni će se susresti sa svim ministrima u Vladi, pratit će posjet EK Zagrebu, posjet Europskog vijeća, a nakon toga ćemo ih odvesti na Plitvice te u Rijeku, europsku prijestolnicu kulture, tako da dobiju sliku o zemlji predsjedateljici EU-a".

Markotić kaže kako su se pobrinuli da novinari svijetu pronesu dobru sliku Hrvatske. "Svi ministri su iskazali želju da se nađu s akreditiranim novinarima. Imat će sastanak s predstavnicima Sabora. Imat će i susrete sa svim najvažnijim dužnosnicima u Hrvatskoj", napominje.

Markotić je govorio i o gospodarskim učincima našeg predsjedanja EU-om.

"Za vrijeme predsjedanja bit će akreditirano oko 1500 novinara, 25.000 delegata, 35.000 noćenja. Punimo hotele kada je zapravo prazna sezona. To će sve osjetiti ugostitelji, dućani. Bit će koristi neizravne za gospodarstvo. A i svi će oni pronijeti glas o Hrvatskoj, kao uspješnoj, nadam se predsjedateljici, ali i o turističkoj zemlji".

Svi delegati i posjetitelji dobit će svilene kravate i šalove, brošure, te promidžbene materijale o Hrvatskoj. Na službenim večerama upoznat će se i s našom gastronomskom ponudom, kulenom, pršutom i vinom.

Markotić napominje kako namjerno nisu išli na velike darove, jer to, kaže, više nije uobičajeno, a i vodili su računa da im sve stane u kofere.