Dr. Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izvijestila je da su ove godine u Hrvatskoj dosad zabilježena tri slučaja ospica, ali i da to nije neuobičajeno jer se i inače javljaju sporadični slučajevi oboljelih od te bolesti pa ih je tako prošle godine zabilježeno ukupno sedam.

Galerija


''Nema razloga za paniku, ali pozivamo roditelje da cijepe djecu'', rekla je dr. Višekruna Vučina nakon što je objavljeno da je zabilježen i treći slučaj ospica u Hrvatskoj ove godine.

S obzirom na jeku u javnosti o epidemiji ospicama u susjednim zemljama, roditelji sve više cijepe svoju djecu, a u HZJZ, otkriva Višekruna Vučina, javljaju se i osobe koje u djetinjstvu zbog nekih zdravstvenih razloga nisu cijepljene, kako bi se informirale o situaciji.

Ospice su visokozarazna virozna bolest kod koje su komplikacije vrlo česte.

Podsjetimo, posljednji, treći slučaj ove godine zabilježen je krajem svibnja kod stjuardese Croatia Airlinesa koja je zaprimljena na liječničku obradu sa simptomima ospica, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo o svemu je obavijestio aviokompaniju.

Dodajmo ovome da je najniži postotak procjepljenosti u Hrvatskoj na području Dubrovačko-neretvanske županije.