Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedam oboljelih 2017.

Dubrovački slučaj drugi je evidentirani slučaj ospica u Hrvatskoj ove godine: Pacijent će uskoro biti pušten kući

Ospice u Hrvatskoj (Dnevnik.hr)
Ospice u Hrvatskoj (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Ospice u Hrvatskoj (Dnevnik.hr) Ospice u Hrvatskoj (Dnevnik.hr) Ospice, ilustracija (Dnevnik.hr) Ospice, ilustracija (Dnevnik.hr) +0 Ospice u Hrvatskoj (Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Potvrđen je slučaj ospica u Dubrovniku. Muškarac koji boluje od ospica hrvatski je državljanin, u petak je hospitaliziran i nedavno je boravio na području Kosova. Na pitanje ima li razloga za brigu - liječnici poručuju da zabrinutost postoji, ali da se ne treba stvarati panika.

Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstva kaže da se smatra da zaštita cjepiva protiv ospica iznosi oko 96 posto tijekom cijelog života cijepljenih, što znači da su cijepljeni zaštićeni sve dok epidemija ne krene intenzivnije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške posljedice Sve više oboljelih od opasne bolesti, najviše ih je u jednoj dalmatinskoj županiji: Hospitalizirano devet beba Zaštitna maska, ilustracija provjerava se tko je cijepljen Uzbuna u europskoj metropoli: Zbog zaraze 600 ljudi u karanteni, obavezno je i nošenje maski

Na pitanje je li Hrvatska sigurna da neće doći do epidemije ospicama, odgovara: ''Hrvatska niti u ovom trenutku nije sigurna da se to neće dogoditi, ali moram reći da nije bila sigurna niti prijašnjih mjeseci. Hrvatski zavod za javno zdravstvo upućivao je apel da s obzirom na situaciju koja vlada u susjednim zemljama posumnjaju kod pojave osipa i febriliteta na ospice, osobito kod osobe koja je boravila u inozemstvu, naročito u zemljama u kojima se bilježi veći broj oboljelih, jer se po povratku mogla razboljeti ako je bila u kontaktu s nekim tko je bio zarazan''.

Potvrđuje i da ovaj dubrovački slučaj nije prva prijava oboljelog od ospica u Hrvatskoj. Tijekom svibnja već je bila prijava oboljele osobe. ''Radilo se o djetetu koje je stiglo iz jedne susjedne zemlje. Protuepidemijske mjere su poduzete i na sreću nije došlo do sekundarnih širenja niti infekcija. I prošle godine smo imali sedam sporadičnih slučajeva oboljenja. Svake godine bilježimo ospice, nama to nije novost. Ali, s obzirom na nižu procjepljenost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji trebali i biti posebno oprezni'', izvijestila je epidemiologinja.

Napominje da se protiv ospica možemo cijepiti u bilo kojoj životnoj dobi.

Oboljeli muškarac

Podsjetimo, potvrđeno je da 34-godišnjak koji je hospitaliziran u Općoj bolnici Dubrovnik boluje od ospica.

''Rezultati za ovog pacijenta su pozitivni u smislu da ima virus ospica. Određena zabrinutost postoji ali ne bih išao na stvaranje neke panike jer su provedene epidemiološke mjere tako da za sada je sve pod kontrolom'', rekao je dr Mario Bekić..

Pacijent danas više nije zarazan. Do kraja tjedna trebao bi biti pušten na kućnu njegu. ''Naravno mi ne možemo isključiti šansu da je on nekoga zarazio i da taj netko neće razviti ospice i dalje širiti bolest. Zato obavještavamo sve liječnike naše županije da obrate pozornost na sve pacijente koji dolaze pod slikom ospica'', rekao je Mato Lakić sa Zavoda za zdravstvo u Dubrovniku.

Što su ospice?

Ospice su zarazna virusna bolest. Vrućica, kašalj, osip - neki su od simptoma. Prijenos je moguć kihanjem, kašljanjem... U najtežim slučajevima mogu biti smrtonosne. Šire se i u hrvatskom okruženju.

Prema posljednjim podacima u Srbiji je zabilježeno 5318 prijavljenih slučaja ospica i 15 slučajeva smrti zbog te bolesti. U Bosni i Hercegovini zabilježena su 53 slučaja ospica, a u Sloveniji dva. U Albaniji nema prijavljenih slučajeva.

Pedijatar Oskar Lučev kaže - neke je teško uvjeriti da djecu trebaju cijepiti: ''Neću reći puno, ali ipak jedan dio ne cijepi djecu s tim da onda rušimo jednu kolektivnu zaštitu sve druge djece. Znamo da postoji Zakon koji kaže da se mora cijepiti i kod nas još ne postoji zakonska obaveza izbora, prema tome praktički svaki roditelj koji ne cijepi dijete radi nešto protiv Zakona, ali i protiv interesa svog djeteta.''

Djeca se u pravilu protiv ospica prvi put cijepe između 12. i 18. mjeseca života. Druga doza prima se prije upisa u osnovnu školu. Dubrovačko-neretvanski župan pozvao je sve one koji nisu cijepili svoju djecu da to svakako naprave. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene