Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo četvrina zastupničkih mandata, preciznije njih 41 od ukupno 151, trenutno miruje, objavljeno je na internetskim stranicama Hrvatskog sabora.


Svježi su to podaci, koje su saborske službe izradile temeljem promjena koje su se u zastupničkim klupama dogodile neposredno pred ljetnu stanku.

'Mirovanje mandata', zakonski je uređen status koji se 'udomaćio' u hrvatskom parlamentarnom životu i nije ozbiljnije propitivan, odnosno percipiralo ga se kao posve razumljiv sve dok nedavno iz nadležnih službi Europskog parlamenta od nekih hrvatskih europarlamentaraca nije zatraženo da objasne što znači 'stavljanje mandata u mirovanje'. Takav status, kako su prenijeli mediji, bio je napoznanica unutar EP-a.

Zakon o izborima zastupnika u Sabor je jasan - postoje nespojive, odnosno dužnosti koje saborski zastupnik ne može obnašati kad i dužnost zastupnika i za čijeg obnašanja njegov mandat miruje. Takve su primjerice, dužnosti u izvršnoj vlasti, poput premijerske ili ministarske, slijedom čega je 15-ak zastupnika vladajuće koalicije mjesta u Saboru zamjenilo onima u Banskim dvorima.

Manji dio mandata 'miruje' zbog nespojivosti zastupničke i dužnosti župana, odnosno podžupana, primjerice kod sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, župana šibensko-kninskog Gordana Pauka, odnosno primorsko-goranskog Zlatka Komadine.

Vezani članci Silvano Hrelja Sabor izglasao rebalans proračuna, vladajuće podržao i Hrelja: "Ja sam ubrzivač procesa" Sabor je glasao o opozivu ministra Beroša Zastupnici u Saboru glasaju o rebalansu proračuna i amandmanima oporbe

>> A ovolika je PROSJEČNA plaća saborskog zastupnika!

Na broj mandata u mirovanju utjecala je i činjenica da europarlamentarci ne mogu istodobno biti i saborski zastupnici.

Hrvatska ima 12 europarlamentaraca, njih sedam sjedilo je u Saboru i svi koji su mogli, a takvih je šest, izabralo je mirovanje mandata. To su HDZ-ovi Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, HSP-ova Ruža Tomašić, laburist Nikola Vuljanić te SDP-ovi Tonino Picula i Biljana Borzan.

SDP-ova zastupnica Sandra Petrović-Jakovina jedina je dala klasičnu ostavku na zastupničku dužnost jer je u Saboru bila zamjena, pa kao takva nema zakonske mogućnosti tražiti mirovanje mandata.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook