U nedjelju je obilježen Svjetski dan siromaha. U Hrvatskoj u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti živi svaki četvrti građanin.

Galerija +0 Siromaštvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Svaki četvrti građanin u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva. Posebno su ugroženi umirovljenici. Čak 1.750.000 osoba teško ili vrlo teško spaja kraj s krajem. Godišnji odmor ne može si priuštiti polovina građana, a isto toliko ne može podmiriti neočekivani trošak. S plaćanjem računa kasni 17 posto Hrvata. Ove zime smrzavat će se sedam posto, odnosno oko 300.000 građana jer ne mogu platiti grijanje.

Vezani članci Energetsko siromaštvo Više od petine stanovnika u Hrvatskoj u riziku od siromaštva, na udaru i podstanari: "Plan je prilično neambiciozan" Tržnica u Njemačkoj - 5 Zemlja u koju se Hrvati rado ugledaju sada bilježi zabrinjavajuću pojavu: "Mislim da će postati jako loše"

Najugroženijim skupinama treba ili smještaj u prihvatilištu ili obrok u pučkoj kuhinji. Tu uskaču volonteri, a u zagrebačkom samostanu Sestara Misionarki ljubavi kažu da im svakodnevno dolazi stotinjak korisnika. ''Na primjer, jedna učiteljica koja ima vrlo malu mirovinu dolazi ovdje jesti. Stvarno ima svakakvih sudbina, spleta životnih okolnosti'', kaže Marina Ukanović, volonterka u samostanu Sestara misionarki ljubavi.

Papa ručao sa siromašnima

''Čovjek se iznenadi kad čuje neke priče kako netko tko je bio uspješan i imao sve u životu na kraju završi na cesti i ostane bez svega'', priča volonter Davor Mikšec.

Papa Franjo, koji je i ustanovio Svjetski dan siromašnih, proveo ga je s najpotrebitijima. U bazilici svetog Petra predvodio je misu na kojoj su sudjelovali siromasi, a nakon toga je ručao s oko 1500 siromašnih u Vatikanu. I večer prije proveo je s onima koji su na marginama društva. Posjetio je novotvorenu bolnicu i pridružio se na objedu redovnicama, volonterima te siromasima i beskućnicima koji se u bolnici liječe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju