Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi slučajevi

Nakon svinjske kuge, Hrvatskoj prijeti nova bolest: Poslan ozbiljan apel uzgajivačima

Aktualno Galerija Perad - 1 Perad - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Perad - 2 Perad - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Labudovi - 1 Labudovi - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Labudovi - 2 Galerija 1/4 >>
Nakon afričke svinjske kuge, u Hrvatskoj se ponovno pojavila i ptičja gripa. Ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo novi slučaj bolesti i na snazi je naredba s mjerama koje itekako podsjećaju na one nedavno donesene zbog afričke svinjske kuge. Zbog dva zaražena labuda, sada osim svinjogojstvu, velika šteta prijeti i peradarstvu. Sve je istražio reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

 

Svakog jutra Danica Busonjić kreće prema svom svinjcu nahraniti životinje, ali iz svinjca se ne čuje roktanje, već pijukanje jer tamo sada drži kokoši. Zbog afričke svinjske kuge, svinje više nema.

"Imali smo deset komada. To je bila svinjska kuga i to su pobili pa smo prešli malo na piliće, a sad ne znam što ćemo dalje", rekla je.

Pročitajte i ovo Ruski zatvor Brutalni uvjeti Navaljni se javio iz jednog od najgorih zatvora: "Ovdje nam treba vrući, pečen slon"

Opet ima razloga za brigu jer je potvrđen novi slučaj ptičje gripe. Zaražene su dva crvenokljuna labuda, a divlje ptice prenose virus na domaće pa je od studenog na snazi naredba Ministarstva poljoprivrede o mjerama sprječavanja pojave i širenja virusa ptičje gripe. Te mjere, kojih se moraju pridržavati uzgajivači, jako podsjećaju na one zbog afričke svinjske kuge.

"Svakako apel da se drže biosigurnosti, da peru ruke, da sprječavaju bilo kakav kontakt, da mijenjaju odjeću, da zaštite svoj uzgoj", objasnila je Ljupka Maltar, načelnica Sektora za zdravlje i dobrobit životinja Ministarstva poljoprivrede.

Životinja koja je zaražena ptičjom gripom vidno potištena, otežano se kreće i uglavnom hoda u krug. Njena pera su neugledna i nakostriješena, kiše, šmrca, diše na otvoreni kljun, a zadnji simptom zaraze je iznenadno uginuće. Ako se zarazi samo jedna kokoš u kokošinjcu, slijedi isti, crni scenarij, kao svinjama u svinjcu.

"Sva perad koja se nalazi u toj epidemiološkoj jedinici, u tom uzgoju, se usmrćuje", rekla je Maltar.

Pročitajte i ovo Autobus - 1 Problem za grad Posao za koji je prije trebala veza više ne želi raditi nitko, čak ni strani radnici: "Odlično je bilo do sada, a sad je malo plaća problem, malo duge smjene"

Najvjerojatnije bi ionako uginule zbog bolesti.

"Događa se uginuće u velikom postotku. Smrtnost je vrlo visoka. Cjepiva ni lijeka nema", pojasnio je Boro Rako, voditelj Veterinarske stanice Vukovar.

I ptičja gripa ima predznak ekonomske bolesti jer perad jako obolijeva. Ne nosi jaja, zakržljala je, nema mesa. Najveća razlika u odnosu na afričku svinjsku kugu je ta što ptičja gripa prijeti i ljudima pa je sada, osim svinjogojstva, i peradarstvo u problemu.

"Neću ništa više uzgajati. Ići ću na socijalu, kao svi ostali i dobro. Možda lavove ili nešto, što ne može nitko blizu. Nemam pojma što bih više", zaključila je Busonjić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene