Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže manji PDV

"Jede" li hrvatska država plaće radnicima u ugostiteljstvu: Doznajte kakva je situacija u drugim zemljama Mediterana

Udruga ugostitelja usporedila je Hrvatsku s konkurentskim zemljama na Mediteranu (Foto: Dnevnik Nove TV)
Udruga ugostitelja usporedila je Hrvatsku s konkurentskim zemljama na Mediteranu (Foto: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija +0 Udruga ugostitelja usporedila je Hrvatsku s konkurentskim zemljama na Mediteranu (Foto: Dnevnik Nove TV) Galerija 1/1 >>
Ne smiruje se bunt i ogorčenje ugostitelja prema hrvatskoj Vladi.

Nema odgovora hoće li udovoljiti njihovom zahtjevu za smanjenjem PDV-a koji bi omogućio rast sektora i plaća radnicima.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Britanski par na ljetovanju na Kreti uzbuna na otoku Muž i žena bježali iz restorana bez plaćanja računa? Njihovo objašnjenje je sve: "Nije bilo dovoljno pečeno"

Ugostitelji su ustrajni - država PDV na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu hitno mora smanjiti sa sadašnjih 25 na 13%. Traže i ukidanje poreza na potrošnju od 3%, no ministar financija izbjegava odgovor hoće li udvoljiti njihovim zahtjevima.

„Izmjene ako i dođe to njih idu sa 1.1. iduće godine. Što će biti sa ovim PDV-om kao i sa svim ostalim sve je na neki način predmet rasprava, analiza i svega onoga što mi vodimo“, kazao je Marić.

Posljednji je trenutak

Posljednji je trenutak poručuju ugostitelji, porezno opterećenje koči cijeli sustav.

„Kada bi došlo do smanjenja PDV-a, bilo bi prostora za povećanje plaća, ali i kupovinu domaćih proizvoda, kvalitetnijih i skupljih, a bilo bi i prostora za malo veću dobit. Jer mi apsolutnu dobit nemamo nikakvu. Dobit od 3 posto koju je FINA objavila je na razini bankarske kamate“, kaže Ante Vlašić iz udruge ugostitelja.

Udruga ugostitelja usporedila je Hrvatsku s konkurentskim zemljama na Mediteranu. Računica je jasna.

U Hrvatskoj 42 posto od bruto prometa u sektoru ugostiteljstva ide državi, 38 posto dobavljačima, a tek 17 posto ostaje za radnike. Čista dobit je oko 3 posto. U zemljama Mediterana državi ugostitelji daju gotovo upola manje - 24 posto, a radnicima čak 34 posto. Dobavljači su na 31 posto, a čista dobit ugostitelja na Mediteranu je 11 posto.

„Ovaj aparat je jednostavno skup i više se ne može izdržati, od lokalne zajednice do Zagreba, jednostavno, ma ne moramo govoriti samo o ugostiteljima, govorimo o svim poduzetnicima, mi više to ne možemo izdržati“, kaže Mislav Burđelez, ugostitelj iz Cavtata.

Nedostatak radne snage

Među najvećim problemima je i nedostatak radne snage pa je tako u turizmu već više od 17 tisuća stranaca.

Jane s Filipina u Rijeci radi već tri godine.

„Imam ovdje i ljudi i prijatelja, firma je jako dobra. Ovdje sam tri godine, za jezik je malo teško, ali malo pomalo ću naučiti“, kaže Jane Robino, konobarica s Filipina.

Poslodavci traže još stranih radnika, ali rado bi kažu ponudili veće plaće domaćima.

„To je broj jedan opstanka domicilnog stanovništva gdje bi oni mogli raditi, a i vraćali bi se sigurno da se smanji PDV. Mi bismo kao firma sigurno utjecali na povećanje plaća“, kaže Dalibor Maletić, direktor hrane i pića Hotela Rijeka.

Ugostiteljstvo u Hrvatskoj zapošljava 108 tisuća ljudi, a neizravno povezanih uz djelatnost je 320 tisuća. Iz Vlade danas nije bilo odgovora na pitanje hoće li primiti udruge ugostitelja sa svojim zahtjevima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene