Hrvatski ugostitelji od Vlade traže manju stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu. Predlažu smanjenje stope s 25 na 13 posto.

Galerija


Osim toga, kažu kako, Hrvatskoj treba dugoročna strategija razvoja ugostiteljstva i turizma koja bi omogućila hrvatskim radnicima ostajanje u Hrvatskoj.

Vezani članci Skijanje, ilustracija - 1 Finska: Ni govora o zatvaranju skijališta Franz Letica Ugostitelji nakon objave novih mjera: ''Ja nemam za božićnice svojim radnicima. I to mi je najtužnija činjenica danas''

Prošlo porezno rasterećenje nismo baš osjetili na cijenama, a na pitanje zašto bi ovog puta bilo drugačije, odgovorio je predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak.

"Niži PDV želimo kako bi spriječili iseljavanje radne snage u konkurentske zemlje koji imaju puno veće prihode od turizma i samim tim i veće plaće s tim istim radnicima nego mi.

Primjerice, jedna Austrija ima dvije i pol tisuće eura plaću za konobara, no kada vidimo koliko ide državi u ukupnoj bilanci poslovanja...u Španjolskoj je to 24 posto, u Hrvatskoj 42 posto“, otkriva.

2013. godine smanjen je porez pa nisu povećane plaće, a niti se smanjila, primjerice, cijena jela. Medak kaže kako su se tada povećale investicije za 450 posto, a otkriva i razlog zašto se plaće nisu povećavale.

"2016. je poništena Strategija turizma, pa automatski nije bilo mjesta za podizanje plaća“, uvjerava.

Žele vraćanje Strategije razvoja turizma i ono što im je država obećala. Kaže kako ne može Vladi dati jamstvo za sve poslodavce da će povećati radnicima plaće, ali kaže da će iza toga čvrsto stati Udruge i svi članovi Udruge.

"Stajat ćemo iza toga da se svim radnicima poveća plaća barem za 10 posto", ističe.

Sumnja da ima mjesta za pad cijena jela, ali ukoliko se udovolji njihovim zahtjevima siguran je da će doći do povećanja plaća radnicima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Odličan napadač i dobar student: Oduševio Mallorcu, Nasha i Nadala, a potom položio ispit