Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cirkuliraju dva tipa

U Hrvatskoj nešto više od 3.000 oboljelih od gripe, očekuje se porast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od pojave sezonske gripe, oko nove godine, u Hrvatskoj je registrirano nešto više od tri tisuće oboljelih, no taj broj nije konačan te se očekuje njegov porast, doznaje se danas iz Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Paralelno cirkuliraju dva tipa gripe - tip A (H3N2) te tip B (H1N1), a u ovom trenutku izraženiji je tip A, rekla je voditeljica Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Iva Gjenero Margan, dodavši da se, "srećom, oba tipa nalaze u cjepivima protiv gripe".

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete

>> Svaki peti čovjek na planetu bio je zaražen svinjskom gripom!

Naglasila je da se tip B (H1N1) - pandemijski, nije promijenio od 2009., otkad je prisutan u Hrvatskoj i u svijetu, ali da su se promijenili ljudi u smislu da su stekli imunitet, a neki su se i cijepili.

Istaknuvši da se sezonska gripa često naziva epidemijom zbog velikog broja oboljelih, iako po definiciji to nije, Gjenero Margan je naglasila da u ovoj tzv. epidemiji nije ništa neobično te ponovila da se očekuje porast broja oboljelih. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene