Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Društva bivših političkih zatvorenika Radomir Pejić bacio je danas s galerije u sabornici letke kojima je od zastupnika zatražio žurno donošenje lustracijskih zakona.


U letku potpisanom sa 'zatvorenici savjesti' stoji, među ostalim, da 'i nakon pada komunizma, u svim strukturama vlasti i javnom životu RH, glavnu riječ vode komunisti i njihov štit i mač KOS i UDBA'.

Vezani članci Krešo Beljak, predsjednik HSS-a Beljak na Twitteru o udbaškim ubojstvima emigranata: "Više od 100? Očito nedovoljno!" Davor Božinović (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Božinović o aferi SMS i tome tko je Jovanka: "Tu izjavu nisam shvatio kao nešto na što bi se trebalo odgovarati"

Za bivše komuniste kaže se da su ucjenjivi dio administracije i glavni nositelji korupcije. Od Sabora se traži da žurno donese zakon kojim će se iz prosvjete, pravosuđa, medija itd. 'ukloniti arhitekti i počinitelji komunističkih zločina', te da 'odmah prestanu ubojstva i progon bivših hrvatskih političkih zatvorenika koji te strukture čine u ime RH'.

Traže, također, da se izbornim zakonom žurno onemogući biranje osoba s komunističkom i udbaškom prošlošću u strukture vlasti.

Pejića je do dolaska policije zadržala saborska straža, a šefica saborskog Ureda za odnose s javnošću Ružica Šimonović novinarima je rekla da je Pejić svoj posjet najavio još krajem veljače. Pejić je 70-ih osuđen na osam godina robije zbog 'širenja neprijateljske propagande'.