Obavijesti Video Pretražite Navigacija
11 zaraženih u Hrvatskoj

OPREZ! Evo kako se ZAŠTITITI od virusa Zapadnog Nila!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je trenutno registrirano 11 osoba zaraženih virusom Zapadnog Nila. HZJZ poziva građane da se zaštite od komaraca, koji prenose virus.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je danas kako je u Hrvatskoj registrirano 11 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom Zapadnog Nila, koji su se razboljeli u drugoj polovici kolovoza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strahuje se od širenja Smrtonosni "virus krvavih očiju" prvi put zabilježen u ovoj europskoj zemlji: Cjepiva nema, a stopa smrtnosti je jeziva Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a BUDITE OPREZNI! Virus Zapadnog Nila pojavio se u susjedstvu, uskoro se može očekivati i u Hrvatskoj: Stručnjakinja objašnjava koliko je opasan i kako se možemo zaštititi

Kod svih bolesnika utvrđena je upala moždanih ovojnica ili mozga. Kod troje oboljelih nalazi ukazuju na vrlo vjerojatnu infekciju tim virusom, dok kod ostalih treba potvrditi preliminarne nalaze. Dio bolesnika je hospitaliziran, a neki su otpušteni kućama. Oboljeli su s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a jedna je pacijentica iz Međimurske županije.

>> Prva sumnja na infekciju virusom zapadnog Nila u Hrvatskoj

Dodatno je još četvero pacijenata hospitalizirano sa znakovima upale moždanih ovojnica i mozga, za koje je dijagnostički postupak u tijeku.

Epidemiološka istraživanja na terenu, kao i provedba potrebnih mjera su u tijeku, poručuju iz HZJZ-a. S obzirom da infekciju prenose komarci iz HZJZ-a podsjećaju na važnost osobne zaštite od komaraca.

Evo kako se zaštititi

Kako bi se smanjio rizik od infekcije tim virusom, pored dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, preporučene su i individualne mjere zaštite od komaraca.

Među njima su primjena repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela, nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore, primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima te uklanjanje nakupljene vode u vrtovima, dvorištima, na balkonima ili terasama te neisušenih lokvi, kanala i vode u prirodnim udubljenjima u drveću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene