Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muškarac srednje dobi

Prva sumnja na infekciju virusom zapadnog Nila u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod jednog muškarca srednje životne dobi, koji je proteklih dana bio liječen na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, sumnja se u infekciju virusom zapadnog Nila, izvijestio je večeras Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Ako testovi potvrde sumnje, to će biti prvi bolesnik s tom infekcijom u Hrvatskoj ove godine, nakon pojave tog virusa u susjednim zemljama.

HZJZ navodi da je muškarac iz Zagrebačke županije otpušten iz Klinike u dobrom općem stanju, te da se nakon toga posumnjalo u infekciju. Rezultati laboratorijske analize ukazali su na vjerojatnu infekciju virusom zapadnog Nila, koju je još potrebno potvrditi dodatnim testovima u referentnom laboratoriju.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i suzbijanje bolesti, u Europi je do 15. kolovoza ove godine zabilježeno 149 oboljelih osoba. U Srbiji je evidentiran 71 oboljeli, a pet ih je umrlo do 20. kolovoza ove godine, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Gordan Grlić Radman Veoma je nezadovoljan Ministar Grlić Radman nezadovoljan statusom Hrvata u Srbiji: "Hrvatska i Srbija nikad nisu imale tako nisku razinu suradnje”

>> U Srbiji 4 osobe umrle, 63 oboljele od groznice Zapadnog Nila

U Hrvatskoj je prošle godine zabilježeno sedam hospitaliziranih slučajeva, a svi su se oporavili, navodi HZJZ.

Virus se prenosi ubodom zaraženog komarca-vektora koji se hrani krvlju zaražene ptice, rezervoara virusa. Zaraženi komarac može prenijeti virus na ljude, kao i na konje i druge sisavce koji su krajnji domaćini virusa. Ne prenosi se s čovjeka na čovjeka, niti direktno sa životinje na čovjeka.

Većina infekcija (do 80 posto) prolazi bez simptoma, no u manje od jedan posto zaraženih razvijaju se neurološki oblici bolesti. Pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te kronični bolesnici.

U Hrvatskoj je u potpunosti razvijen sustav praćenja infekcije virusom Zapadnog Nila kod ljudi i sustav praćenja virusa u ptica, konja i komaraca.

Radi smanjenja rizika od infekcije virusom Zapadnog Nila, pored dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, preporučene su individualne mjere zaštite od komaraca. Savjetuje se primjena repelenata, nošenje odjeće dugih rukava i nogavica, izbjegavanje boravka na otvorenom u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, zaštitne mreže na prozorima, te rashlađivanje prostora. Najdjelotvorniji je način borbe protiv komaraca ukloniti mjesta za razvoj njihovih legla, a to su razne nakupine vode u našem okolišu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene