Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi trendovi cijena

Što to nakon godinu dana plaćamo skuplje, a što jeftinije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srpnju su cijene za jedan posto bile niže u odnosu na lipanj ove godine, ali prema godišnjem prosjeku, zapravo živimo skuplje za 2,5 posto.

U odnosu na srpanj prošle godine osobne cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju više su za 3,4 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 2,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pročitajte i ovo Turisti pješke izlaze iz zračne luke revoltirani prijevoznici VIDEO Sramota na Krku! Putnici moraju pješke vući kofere, cijene narasle i do 1000 posto Slika nije dostupna Do kraja godine još veće REZULTAT NOVE POREZNE REFORME Osim cijena u kafićima i restoranima, porasle i cijene hrane

Odjeća i obuća jeftinije za 10 posto

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u srpnju 2012., u odnosu na lipanj 2012., najviše su pale cijene odjeće i obuće. One su manje za 10,6 posto. U odnosu na srpanj prošle godine cijene odjeće i obuće pale su za 5,7 posto.

U odnosu na prošli mjesec pala je i cijena prometa za 2,3 posto te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku niže za 0,5 posto. U odnosu na srpanj 2011. cijene goriva i energije skočile su za 18,6 posto, a stanovanja za 12,8 posto.

Prošlog smo mjeseca izvdvojili 0,1 posto manje i za pokućstvo, te opremu za kuću i redovito održavanje.

Što je skuplje?

U prosjeku su, uspoređujući s prošlim mjesecom, veće cijene rekreacije i kulture za 1,3 posto, dok su cijene ugostiteljskih usluga veće za 0,4 posto. U odnosu na srpanj prošle godine cijene ugostiteljskih usluga manje su za 1,9 posto.
Cijene prehrane i bezalkoholnih pića i cijene zdravstva u prosjeku su po svakoj skupini više za 0,1 posto.

U sklopu indeksa potrošačkih cijena, cijene dobara u srpnju 2012., u odnosu na lipanj 2012., u prosjeku su niže za 1,3 posto, a cijene usluga više su za 0,3 posto.

>> Cijene hrane nezaustavljivo rastu, a zbog suše mogle bi 'podivljati'

Promatrano po podindeksima, u srpnju 2012., u odnosu na lipanj 2012., indeks industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije u prosjeku je niži za 2,8 posto, indeks dobara bez prehrane, pića i duhana u prosjeku je niži za 2,4 posto, indeks energije u prosjeku je niži za 2,0 posto, indeks dobara bez električne energije i vode u prosjeku je niži za 1,5 posto, a indeks dobara bez električne energije u prosjeku je niži za 1,4 posto.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene