Na površini od tisuću i pol četvornih metara, što je desetina jednog nogometnog igrališta, proizvede se čak 400 tona gljiva na godinu.


"Nikad nisam mislila da ću raditi u gljivarstvu. Za mene je to doista dobro iskustvo" rekla je beračica gljiva Mihaela Crnčan.

Vezani članci Gljive, ilustracija Kobna zabava: Mladići iz Hrvatske konzumirali čarobne gljive, jedan slučajno zadavio drugoga? Bioplinara Donji Miholjac - 1 Građani se žale na nesnosan smrad iz bioplinare, a bivši radnici svjedoče: "Gušili smo se. Curila nam je krv iz nosa"

Iako se na prvi pogled čini kao jednostavan posao, "Točno se mora znat što se bere. Kakva gljiva se bere, koje veličine" dodala je MIhaela.

Voditelj proizvodnje Siniša Crnčan ističe kako "Jako puno ovisi o radnicima. Gljive treba znati ubrati na kvalitetan način i time oni utječu i na prinos šampinjona."

Iz gljivarnika u Donjem Miholjcu na tjedan izlazi oko 7 i pol tona gljiva.

"Od punjenja gljivarnika, pa do prvih šampinjona vremenski period je 17 dana. Znači nakon 17 dana od unošenja komposta" dodao je Siniša. A za unošenje komposta odgovran je Luka Adamović kojemu je tek 18 godina.

Ovo je Luki prvi posao, a tvrdi kako je sve jednostavno jer zna engleski.

Novi je gljivarnik donio posao za 23 radnika - od proizvodnje od pakirnice. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju