Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položeni vijenci

U Dalju obilježena 26. obljetnica pogibije 39 hrvatskih branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja ispred policijske postaje, u Dalju je u utorak obilježena 26. obljetnica pogibije 39 hrvatskih branitelja u napadu pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i bivše JNA na tamošnju policijsku postaju.

U spomen na 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite, vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva te članovi obitelji poginulih branitelja.

Pročitajte i ovo Spomen područje Dalj U Dalju Pjevao četničke pjesme i gazio hrvatsku zastavu: Određen mu istražni zatvor Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana

"Prije 26 godina ostvarena je povijesna težnja mnogih naraštaja hrvatskog naroda - samostalnost Hrvatske. Kao što u Domovinskom ratu nije nedostajalo hrabrosti, tako danas prije svega trebamo mudrosti i zajedništva", poručila je saborska zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović, kao izaslanica predsjednice Republike na obilježavanju ove obljetnice.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako mu je čast izraziti zahvalnost braniteljima koji su u Dalju 1. kolovoza 1991. dali ono najvrjednije što čovjek može dati - svoje živote, braneći suverenost hrvatske države, svoje domove, prijatelje i način života. "Naša je zadaća u njihovo ime, kao i u ime 761 poginulih i 27 nestalih policajaca te svih poginulih i nestalih branitelja, uvijek i svugdje pronositi istinu o Domovinskom ratu", rekao je ministar.

Napomenuo je kako hrvatski policajci danas odgovorno brinu o javnom redu i miru, svakoga dana riskiraju svoju sigurnost čuvajući živote i imovinu građana ne tražeći za to nikakvo priznanje, u čemu se, istaknuo je, ogleda snaga, požrtvovnost i domoljublje hrvatske policije.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako su se hrvatski policajci te pripadnici Zbora narodne garde i Civilne zaštite prije 26 godina u Dalju odupirali nadmoćnijem neprijatelju, a nakon šest sati hrabre borbe ubijeni su braneći svoje ognjište kada je na njih u ranim jutarnjim satima krenuo napad iz Srbije preko erdutskog mosta.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić naglasio je kako odgovorni za taj zločin još uvijek nisu privedeni pravdi. "Te nepravde koje su se desile i koje se dešavaju hrvatskom narodu, a posebno hrvatskim braniteljima, generiraju nove nepravde i možda nove sukobe u budućnosti", ocijenio je.

Molitvu za poginule molio je vojni biskup msgr. Jure Bogdan, a u Župnoj crkvi sv. Josipa služena je misa zadušnica. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene