Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se strateški partner

U Croatia Airlinesu potpisan novi kolektivni ugovor nakon dvije godine pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Croatia Airlines i dva reprezentativna sindikata potpisali su u utorak novi kolektivni ugovor. Za razliku od prijašnjih koji su potpisivani na najviše dvije godine, novi ugovor je potpisan na razdoblje od pet godina.

Ugovor je sklopljen nakon više od dvije godine kolektivnih pregovora između Croatia Airlinesa i njezina dva reprezentativna sindikata koji predstavljaju sve grupe radnika, kaže se u priopćenju koje potpisuju uprava i sindikati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Akcija triju sindikata Novi problemi u Croatia Airlinesu: Za utorak najavljen štrajk Slika nije dostupna Novi zahtjevi Croatia airlinesu prijeti štrajk letačkog osoblja: Doznajte što traže

Ocjenjuje se da je novi kolektivni ugovor u okvirima realnih financijskih mogućnosti kompanije te da su dodatan prostor u postizanju dogovora otvorile izmjene pravila o porezu na dohodak, koje su omogućile uvođenje novih neoporezivih primitaka.

Podsjeća se da je prijašnji kolektivni ugovor istekao 31. prosinca 2016. godine, ali ga je, kako se navodi, Croatia Airlines proteklih 25 mjeseci produženo primjenjivao i tako sačuvao dostignutu razinu socijalnih prava radnika.

"Zajednički je stav uprave i sindikata da je novim kolektivnim ugovorom osiguran dugotrajan socijalni mir, što je važna pretpostavka za redovito i stabilno poslovanje, osobito tijekom turističke sezone u kojoj kompanija ostvaruje najveće prihode", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da danas potpisani ugovor ima i veliku važnost za sljedeću razvojnu fazu Croatia Airlinesa u kojoj je cilj pronaći strateškog partnera tvrtke u skladu s Nacionalnim programom reformi.

"Dogovorom sa sindikatima ostvarene su i pretpostavke za redovno poslovanje u budućnosti i bitno je smanjeno nezadovoljstvo pojedinih grupa radnika, što je pitanje s kojim se sve češće suočavaju europski avioprijevoznici te posljedično njihovi putnici. Zbog toga se očekuje da će ovaj ugovor pozitivno djelovati na konkurentnost hrvatskoga nacionalnog prijevoznika te stvaranje kvalitetnije tržišne pozicije u budućnosti, uz stalnu fokusiranost na potrebe i zadovoljstvo putnika", navodi se u priopćenju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene